Георги Василев Трифонов (1947-2011) е изявен български живописец, художник-монументалист, график и поет. Роден е на 18 декември 1947 г. в гара Карлуково, Ловешка област, в железничарско семейство. През 1953 г. се премества да живее в Червен бряг. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София, а след това Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ при прочутия български художник-график доц. Петър Чуклев.

От 1973 г. художникът започва да участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария. Както отбелязват изследователите, той доста бързо спечелва име на един от най-интересните и характерни съвременни артисти. Има общо над 40 самостоятелни изложби. Като член на Съюза на българските художници участва активно в дейността му. Носител е на множество престижни награди, сред които Голямата награда на СБХ “Илия Бешков” за рисунка (1985 г.), награда на Асоциацията на френските художници (1996 г.), наградата на Дружество “Гражданин” за култура и изкуство за 2000 г. и орден “Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие (2011г.).

Георги Трифонов е художник с изключително широки професионални интереси, работил в областта на живописта, декоративно – монументалните изкуства, рисунката, графиката, илюстрацията и дори скулптурата. Автор е на киносценария "Пролом за безумци" и десет стихосбирки сред които са: „Огледало и автопортрет“, „Утринни събития“, „Бездънен жител“, „Графики и думи“, „Око обърнато навътре“, „Ехо от сенки“ и др. Те излизат в продължение на три десетилетия. Библиофилското му издание "Огледало и автопортрет" се състои от 2 тома. Първото е със стихове и графики, докато втopият тoм cъдъpжa pепpoдукции нa негoви твopби – живoпиc, cкици, pиcунки, aквapели, гpaфики, кеpaмикa, плacтикa, cтенoпиcи. Изданието пpедcтaвлявa и coбcтвенa paвнocметкa нa Геopги Тpифoнoв зa един дълъг и плoдoтвopен твopчеcки път.

Пластическото му наследство е богато и полифонично. Той е автор на над 1600 живописни картини, над 5000 броя скици, рисунки, акварели и графики, над 250 броя керамики, пластики и творби от различни материали и над 30 проекта за стенопис (15 от които са били реализирани). Илюстрирал е над 200 книги от български и чуждестранни автори.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, обществени и частни колекции в България и чужбина: Австрия, Армения, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Исландия, Испания, Корея, Русия, САЩ, Франция, Япония и други. Георги Трифонов прави голямо дарение от свои творби, които в момента са в постоянна експозиция в църквата „Св.Троица” в Червен бряг. През 2011 г. неговата картина „Една сутрин в Самоков” (1984 г.) е откупена за художествената колекция на български автори на Европейския парламент в Брюксел. През 1993 г. по негово предложение се учредява фонд „Поддържане на изкуството в България”.

Творческия му живот е свързан до определена степен с работата му в Кърджали (близо 7 години). Той е един от създателите на дружеството на Съюза на българските художници в града. Негови картини и рисунки може да се видят в градската галерия и в читалище „Обединение”. С неговия стенопис „ Апостолите на България” е оформена стената на СОУ „Отец Паисий”. Мозаичното пано „1300 години България“ на сградата на полицията е станало емблематична част от архитектурния облик на града.

Както в акварела, така и в живописта е забележимо художественото въображение на художника, сложните ракурси и композиционни решения в тях. В творчеството си, Георги Трифонов постоянно изследва предизвикателството на материала, иска да извлече вътрешното съдържание на всеки обем и образ. В живописта му от 70-те и 80-те години се отличават: чиста линия, богатство на палитрата, реалистичен рисунък, интерес към многофигурните композиции. След 90-те години художникът рязко сменя насоката на своите художествено-естетически търсения, стиловите трансформации и експериментите с формата. Художественото въображение на Георги Трифонов става изцяло разкрепостено, освободено от всякакви задръжки и нормативни предписания на художествената конюнктура и времето. Характерни в това отношение, са двете му серии „Библейски мотив“ и „Следа от житие“. Погледнато в общ план, стилът на Георги Трифонов се отличава с изящество и лирически финес.

Този февруари, за акцент на месеца екипът на Галерията избра картината „Цирк“ на Георги Трифонов. Творбата е изпълнена в смесена техника върху фазер и представлява вертикално решена композиция с две човешки фигури, заставащи гръб с гръб един до друг. Фигурите изпъкват на преден план, а акцентът е поставен върху лицата им. Те са в мълчалив диалог един с друг. На втори и трети план  личат силуетите на хора и животни, които изглеждат като спомени, образи и се въртят около героите. Щрихът в картината е смел до известна степен, нервен в детайлите си, в същото време, целта на художника е да постигне цялостна обобщеност на творбата. Той иска да ни внуши, че светът на въображаемото е много по-богат и многопластов от света на видимото, че е изключително важно мислещата и чувстващата душа да се опита да активира вътрешното си зрение, за да прозре невидимата хармония.

 

Карикатурна излoжба "Бодлив генгер"
7 февруари 2022
От 9 февруари започва данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2022 г.
7 февруари 2022