Габровският драматичен театър представя първата си премиера за 2022 г. Постановката „Въпреки живота, всичко е любов“ ще се състои на 14 януари от 19.00 часа на голяма сцена. Режисьор на спектакъла е Васил Дуев-Тайг, който е и автор на сценичната адаптация на текста. Втората премиерна дата ще бъде на 16 януари от 19.00 часа на сцената на габровския театър.

Представлението е създадено по романа „Германия, мръсна приказка“ от Виктор Пасков. В постановъчния екип влизат: Даниела Николчова и Наталия Андреева - сценография и костюми; Христо Намлиев – музика; Филип Миланов – хореография; Яел Дуев-Тайг – автор на плаката и Валери Радев - помощник-режисьор.

Участват актьорите от сдружение „Суматоха“: Антония Кундакова, Бернарда Береану, Елена Хрант, Елеонора Иванова, Жаклин Даскалова, Никол Оташлийска, Полина Грозданова, Сирма Кунчева, Ахмет Исмаил, Вилиян Гешев, Иван Шуманов, Йоан Попов, Мартин Димиев,  Ростислав Дамянов, Теодор Кисьов, Ясен Атанасов и Марио Василев. Той заедно с актьора Стоян Руменин са част от габровската трупа. В сдружение „Суматоха“ влизат младите актьори от класа на проф. д-р Ивайло Христов - випуск 2021.

„Въпреки живота, всичко е любов“ ще ви върне назад във времето на 1968 – бурна година на бунтарство в света, но и бунтарство у нас. Бунтарство, което младите хора заявяват категорично, с присъщата си убеденост за безсмъртие, водени от любов и желание да живеят свободно. Идеята за свободата става по-реална и по-осезаема чрез заминаването за чужда страна. В странство тя ще се окаже с повече условности, ограничения, препятствия и лишения, отколкото живяна сред свои.

Другата отправна тема в постановката е за живота в емиграция през епохата на социализма. Васил Дуев изследва нюансите на приятелствата и предателствата в желанието да се задържиш на повърхността. Във фокуса попада и болезненото преследване на успеха през лишенията и присъдата да бъдеш чужд на общността, към която се стремиш.

Спектакъл за младежките мечти и илюзиите, характерните провокации и натиск на репресивния държавен апарат в опит да удържи фалшивата свобода на привидно жизнерадостната реалност. Самотата и отчуждението, противопоставянето на „чужди“ срещу „свои“ и „свои“ срещу „свои“ допълват картината за живота на емигранта.

Представлението „Въпреки живота, всичко е любов“ е осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, Програма „Дебюти“ и в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Всички представления и събития в габровския театър се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и изисквания за масови прояви, актуални към момента в страната.

 

ТУ – Габрово благоустрои територията около Интеграла
11 януари 2022
Минус 10 градуса достига температурата на връх Шипка тази сутрин
12 януари 2022