В рубриката „Акцент на месеца” екипът на ХГ „Христо Цокев” посреща посетителите си с един великолепен градски пейзаж "Прага" на известния габровски художник Иван Бараков.

Иван Бараков /Барак/ е роден на 15 април 1951 година в Габрово. Завършва висшето си образование през 1976 година във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ по специалност „Стенопис“ при Никола Гелов. От същата година художникът започва да участва в регионални, национални и международни изложби и пленери по живопис: 1990 г. - Мец (Франция); 1991 г. – Париж (Франция); 1996 г. – Фулда (Германия); 1999 г. – Йоханесбург (ЮАР). Има 10 самостоятелни изложби в страната (Габрово, Дряново, Севлиево) и една самостоятелна изложба в Кьолн (Германия) в Тун (Швейцария). Иван Бараков е авторът на 12 стенописа, два, от които се намират в Швейцария. В творчеството си художникът е изразил себе си в почти всички области на изящното и приложните изкуства: живопис, рисунка, плакат, опаковка, шрифт, пространствено оформление, пано, мозайка.   

Картините на художника са притежания на Националната художествена галерия в София, художествените галерии в Габрово, Севлиево, Бургас, Стражица, както и в частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, Полша, Виетнам, Турция, Чехия и България.  

В творческото наследство на Иван Бараков можем проследим как художникът е прокарал пътя си към абстрактното изкуство, традициите, на коет били заложени още в началото на 20 век от страна на Василий Кандински, Паул Клее и други авангардисти. Характерните черти в творческия му маниер са пластичност на формите и в същото време тяхната стабилност. Цветът в картините на Иван Бараков играе много важна формообразуваща роля, очертава композицията, създава усещане за обем, ражда емоционално усещане.  В тематиката на картините му са забележими интерес към културните обекти и артефакти от миналото: църквите, античните руини, древните колоси от Великденските острови. Човешката култура и духовността по този начин излизат на преден план в творчеството на Иван Бараков.

Голям интерес представляват експериментите на художника през 90-те години в областта на компютърна графика. От тези опити се появява цикълът от абстрактни композиции, подчертаващи изследователския дух на художника и творческата му смелост.

В избраната от екипа на галерията творба на Иван Бараков „Прага“, виждаме една от тесните улички на древния европейски град. Можем да усетим монументалността на архитектурните детайли в картината. Тази работа е от по-ранните картини на автора. Тук все още са забележими ясни стабилни форми, композицията е изпълнена в кубистичен маниер и се развива вертикално, подчертавайки особености на градския релеф. Отново цветът играе формообразуващата роля, оттенъците се преплитат, но никога не се смесват един с друг, което, от своята страна, подчертава обема и дълбочина на изображението. Общият колорит, композицията и отсъствието на хора създават до някаква степен усещане за театралността и приказността на изобразения град. В същото време художникът успява да постигне особената спокойна атмосфера, която излъчва картината.

Творбата на Иван Бараков „Прага” може да бъде видяна от посетителите на ХГ „Христо Цокев” от 14 декември 2021 година до 11 януари 2022 година.

Зимна обстановка в община Габрово към 08:30 часа на 14 декември
14 декември 2021
Национални дни за учене през целия живот
14 декември 2021