Двадесет и седми ноември е последният ден от кино-литературния фестивал "Синелибри", но пък е наситен с кино - цели три прожекции на филми, създадени по литературни произведения. 

В 16:00 часа е прожекцията на "Денят на флага", чиито режисьор е Шон Пен, който изиграва и главната роля., в 18:00 ч. - "Събитието", а в 20:30 ч."Три етажа"

"Денят на флага" е създаден по биографичната книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“ на журналистката Дженифър Вогел. Като дете Дженифър се удивлява на магнетизиращата енергия на своя баща и на представата му за живеенето като грандиозно приключение. Той я научава как да обича и да се радва на живота, но по-късно се оказва, че е най-известният фалшификатор в историята на САЩ. "Денят на флага" е интимен семеен портрет с фокус върху съдбата на млада жена, която се бори да се издигне над останките от миналото си, примирявайки се с неизбежната връзка баща – дъщеря. 

"Събитието" е адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ преживяванията й във връзка с направен аборт през 60-те години във Франция – време, в което абортите са все още незаконни. Ан е умна млада студентка, но забременява случайно. Вероятността да завърши обучението си започва да се топи с всеки изминал ден. С приближаването на последните изпити и социалният й живот замира. Осъзнавайки, че коремът й расте с тревожно темпо, Ан е принудена да се изправи срещу срама и болката от аборта, дори ако цената на решението е затвор.

"Три етажа" - Поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите на една жилищна кооперация в Рим, разкривайки техните трудности да бъдат родители, братя и сестри или съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх и негодувание. Поне така изглежда. Докато мъжете робуват на вироглавия си нрав, жените, всяка по свой начин, се опитват да съединят фрагментираните парченца живот, да реанимират любовта и усещането за близост. Зрителят става свидетел как социалните и политическите недъзи се разиграват в психиката на персонажите, но тъкмо техните несъвършени реакции и спорни възгледи ги правят по-убедителни и автентични. 

Книгата "Три етажа" е избрана от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015 година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определена като "хипнотичен роман" от "Ню Йорк Таймс". Книгата е адаптирана за големия екран от известния италиански режисьор Нани Морети и филмът получава "Златна палма" на фестивала в Кан.

Билети могат да се купят в дните на прожекциите от 17:00 ч. (25.11. от 20:00 ч. и 27.11. от 15:00 ч. ) на касата на зала “Възраждане”. Цена - 8 лв., за учащи и пенсионери – 6 лв.

Тазгодишното издание се провежда под мотото „Божествена комедия“ и е посветено на 700 години от рождението на Данте Алигиери. Фестивалът гостува в Габрово за четвърта поредна година.


* Събитието ще се проведе съобразно актуалните противоепидемични мерки. 

 

 

 

Решения на Общински съвет Габрово от заседание на 25 ноември 2021г.
25 ноември 2021
Във връзка с реконструкцията на Източния водопровод, водоснабдяването на село Драгановци временно ще бъде преустановено от 27 до 29 ноември
26 ноември 2021