Двадесет посланици на европейски държави гостуваха в Габрово и всеки от тях посади дърво, символ на страната, която представлява, в парк Маркотея. Събитието се организира по инициатива на словенския посланик Н.Пр. Анжей Франгеш във връзка с ротационното председателство на Словения на Европейския съюз.

В Габрово бяха посланиците на Словения, Франция, Чехия, Испания, Белгия, Дания, Ирландия, Гърция, Италия, Нидерландия, Словакия, Естония, Австрия, Румъния, Германия, Португалия и Швейцария и заместник посланиците на Унгария, Полша и Литва.

Дървета засадиха още кметът на Габрово Таня Христова, председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев, зам.-областният управител Стилияна Тинчева, зам.-кметът на Община Габрово Невена Минева, зам.-ректорът на Технически университет – Габрово доц. Пламен Цанков, оглавяващият офиса на представителството на европейската комисия в България Цветан Кюланов. 

Таня Христова приветства посланиците с добре дошли: „Дърветата са символ на всичко онова, което е Европейският съюз и към което се стремим. Те имат здрави корени, но и достигат небесата; пълни са с живот – дом на изключително многообразие от живи същества. Дълголетни са и мъдри. Различни са, но заедно устояват и на най-силните ветрове.

Сигурна съм, че фиданките, които посадим сега ще пораснат големи и силни дървета, които ще останат дълго след нас. И ще се превърнат в любимо място на габровци със своето многообразие, уникалност и хармония.”

Посланик Франгеш също поздрави гостите посочи като причина да избере Габрово уникалността на града и отличието на европейската комисия „Европейски зелен лист“, което Габрово получи за своите зелени политики. В обръщението си към своите колеги той демонстрира и добро познаване на габровския хумор.

След събитието в парк Маркотея посланиците посетиха Интерактивния музей и се запознаха с индустриалното минало на града ни и бизнеса в момента.  

Сред засадените в парк Маркотея видове са габър и келяв габър, кипърски кедър, дъб, бяла ела, ябълка, бреза, пиния, дребнолистна липа, офика, бук, обикновен и зимен дъб, корков дъб, източен чинар, лирово дърво, едролистна липа, бряст, лиственица, морски бор, черна мура.

Повече снимки от деня можете да видите в албума във фейсбук страницата на Община Габрово, посветен на събитието. 

Община Габрово кандидатства за водородна система към отоплението на ДГ „Мики Маус“
17 ноември 2021
Община Габрово очаква вашите предложения по Бюджет 2022!
18 ноември 2021