По традиция на 1 ноември Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово обявяват резултатите от националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, който се провежда през две години.

Тазгодишното, трето издание е посветено на 145 години от Априлското въстание и участието на български учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към историческата памет, да стимулира техния интерес да откриват и възраждат личности и събития, които предизвикват национална гордост. За да разгърнат творческото си въображение, регламентът предлага на участниците два модула – изработване на постери и създаване на мултимедийна презентация.

В третото издание се включиха над 200 участници от цялата страна – индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученика. В двата модула са представени 56 постера и 83 мултимедийни презентации.

Конкурсните материали показват изключително задълбочено и старателно отношение, работа с различни исторически източници и като общ резултат се получава доста пълна и добре илюстрирана картина за участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание. Силната активност на ученици от различни градове и по-малки населени места оформя Априлска летопис с известни и позабравени имена като Иван Соколов, Петко Франгов, Райна Попгеоргиева, Панайот Волов, Бачо Киро, Даскал Петър от Копривщица, Елена Грънчарова, Антим I, Георги Раковски, Младен Калинов, Петър Бонев, Найден Попстоянов, Захари Величков, Никола Беловеждов, Яков Матакиев, Сава Катрафилов, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Танчо Кривчов, Поп Сокол, Найден Сланинков и  десетки други.

Жури, съставено от музейни специалисти и експерти от РУО Габрово, определи следните награди:

В  модул „Постери“:

Първо място – Александра Казале и Елизабета Казале от ІІ ОУ „Петко Р. Славейков”, Стара Загора.

Второ място – Лора Димитрова и Диляна Георгиева

Трето място – Ванеса Симитчиева от

Вмодул „Мултимедийна презентация“:

Първо място – Павел Люцов от СУ „Георги Измирлиев", Горна Оряховица

Второ място – Ясен Цветанов от СУ „Иван Вазов”,  Мездра

Трето място – Десислав Христов и Надежда Кочева от ПГТ „Д-р Васил Берон”,  Велико Търново

Наградата за двете първи места е таблет, за вторите – електронен четец, за третите – външен хард диск. Всички, изпратили материали за конкурса, получават грамота за участие.

Наградените постери заедно с номинираните 10 ще бъдат показани в Арт коридора на Националния музей на образованието, а наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към  тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея.

Наградените, както и номинираните в двата модула, са обявени на на сайта на НМО.

 

Честит празник на народните будители!
1 ноември 2021
XIII регионален музикално-фолклорен онлайн конкурс „Златен славей” 2021 г.
1 ноември 2021