Напусна ни известният български вокален педагог Георги Делиганев – почетен гражданин на Габрово с изключителен принос за развитието на габровския Мъжки хор на запасните офицери „Емануил Манолов“.

Маестро Георги Делиганев е почетен гражданин на Габрово от 1987 г. Отличието му бе присъдено за активната му дългогодишна дейност като вокален педагог, за приноса му в развитието на мъжкото хорово пеене у нас и за постигнатите под неговото ръководство високи художествени резултати на габровския Мъжки хор на запасните офицери „Емануил Манолов“.

Като дългогодишен диригент на хора /1967-1987/, съвместно с известния български хоров диригент Христо Арищиров, той разширява творческия му диапазон, като включва в репертоара му и кантатно-ораторни произведения, допринася извънредно много за високото му професионално израстване и за превръщането му в един от водещите състави в българското мъжко хорово пеене. Георги Делиганев е носител на много отличия, между които почетни знаци на Русе, Свищов, Видин и Силистра.

Героги Делиганев е poдeн e нa 6 aпpил 1934 г. в Pyce. Завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”. От 1963 г. е вокален педагог и преподавател в Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе. Много от неговите възпитаници са носители на награди от национални и международни фестивали и конкурси. Той е знакова фигура и в българското хорово изкуство. Носител е на орден „Кирил и Методий” ІІ степен. През 1997 е удостоен и с престижната национална награда „Неофит Рилски“, съобщава Регионална библиотека “Любен Каравелов”- Русе

Oпeлoтo нa гoлeмия вoĸaлeн пeдaгoг ще се състои в Русе нa 22 ceптeмвpи oт 13 чaca в цъpĸвaтa “Cвeтa Tpoицa”

Община Габрово споделя дълбоката скръб на неговото семейство, близки, колеги и приятели!

Поклон пред светлата му памет!

 

 

135 години от рождението на своя патрон честват в Детска градина "Ран Босилек"
21 Септември 2021
Gabrovo Night Run - броени часове до старта
21 Септември 2021