30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в Париж в галерията на Българския културен институт тази есен. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието се открива на 16 септември и е рядък шанс за жителите и гостите на Париж да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“.  

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“  е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.   

Изложбата ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. с официално откриване на 16 септември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.

Изложбата е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината за целта бе избрана сградата на бившия Техникум по текстил.

 

В изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от:

Елка и Стефан Явашеви

Даниела и Анани Явашеви

Евгения Атанасова-Тенева

Гео Кукудов

Драган Немцов

Недялко Данов

Държавен архив – Габрово

Регионален исторически музей – Габрово,

 

Музеят на хумора и сатирата изказва специални благодарности към екипа на Регионален исторически музей – Габрово, за съдействието при организирането на износа на произведения на изкуството за изложбата в Париж.

 

Куратор: Маргарита Доровска

Текстове: Евгения Атанасова-Тенева

Проучване: Евгения Атанасова-Тенева, Елена Николова, Маргарита Доровска, сдружение „Нашето по-голямо Габрово“

Превод на френски език: Станимир Делчев

Превод на английски език: Трейси Спийд

Изложбен и графичен дизайн: Мартина Денева

„Разкази - от другата страна на зависимостта“
10 Септември 2021
„Бележити габровци”- eсе за Ран Босилек
14 Септември 2021