След като изпратихме първата смяна ентусиасти, които не вградиха никого в селския строеж, но оставиха душа и сърце, и то се вижда ясно още щом влезеш в село Солари, ето ни с новата смяна доброволци в инициативата на Община Габрово – Приеми ме на село „Възраждане“.

Групата се състои от 15 души, предимно дами, а дейностите им са основно в село Свинарски дол и екопътеката към Иванилския водопад.

Тази година инициативата „Приеми ме на село“ е по-различна. Обикновено „внучетата назаем“ /градски деца и младежи/ гостуват на баби и дядовци „под наем“ в габровските села, където научават повече за селския бит, кухня, обичаи, занаяти и фолклор и то съвсем, съвсем от първоизточника. Срещите с приемни баби и дядовци обаче останаха на заден план заради вируса, а тази година внучетата назаем се вляха в селския живот, като се заеха с реновирането на две автобусни спирки, екопътеката към Иванилския водопад и чешмите в селата Солари и Свинарски дол. Оказа се обаче, че и през оградата се създават приятелства, дават съвети и учи занаят. Младите хора бързо станаха любимци на жителите на селата, а самите села вече съвсем не са „притихнали“, както ги определихме в началото на „Приеми ме на село 2021“.

На помощ в работата се притекоха и момчетата от Терапевтичен център „Св. Илия“, които добавиха здрава мъжка сила в дейностите по спирката в с. Солари миналата седмица и в село Свинарски дол през тази.

Втората смяна доброволци е с осезаемо женско присъствие, затова и тяхната работа е не да градят като първата група, а да създават уют. На тяхната креативност е поверена екопътеката, която ще бъде украсена със специални табели, горско сепаре, къщичка за феи и още много любопитни и фантастични изненади. Сред дамите има  инфлуенсър, а случващото се през деня бива отразено веднага във фейсбук страницата ѝ „Тефтерчето на един пътешественик“. Има кулинарен блогър, двама художници, икономист, бъдещ лекар и бъдещ химик, а градовете от които идват са София, Варна, Видин, Свищов и Габрово.

Разбира се не може само работа, затова последният ден от гостуването на двете групи е отделен за забавления и игри. Миналата седмица първата смяна в инициативата се състезава по точна стрелба с прашка, логически загадки, забиване на пирони и други игри за ловкост, бързина и точност. Какви са предизвикателствата към тази група, ще видим в събота. А дотогава да ги оставим да работят, като можем да следим напредъка им във фейсбук страницата на инициативата „Приеми ме на село“ и албума в страницата на Община Габрово – тук.

Три общински сгради със система за енергиен мониторинг
12 август 2021
Автобуси до Соколския манастир за празника на Голяма Богородица
13 август 2021