С три нови издания – сборник с музейно-образователни практики, справочник за училищните музейни сбирки и музейна тетрадка по физика – Национален център „Музейно училище“ (НЦМУ) завърши дейностите си като бенефициент по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (модул „Културните институции като образователна среда“) за учебната 2020/2021 година.

НЦМУ е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово, която стартира през 2017 година с идеята да подпомага диалога Музей – Училище и по-ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Сборникът „Музейно-образователни практики и електронната среда като ефективен инструмент  в неформалното образование“ отразява работата на едноименния онлайн семинар на НЦМУ, проведен на 6 и 7 ноември 2020 година. В 223 страници са представени  доклади и съобщения на участниците; презентации с иновативни музейно-училищни практики, споделен опит и наградените от МОН учителски разработки в конкурса „Най-добър урок в музея“.

Справочникът „Училищни музейни сбирки“ дава информация за състоянието на музейните сбирки, кътове и изложби в училищата  като история и съвременно състояние. Направен е кратък преглед на участието на българския учител в изграждането на отношение към старините, традициите и народната памет, към събирането и съхраняването на културното наследство. В справочника може да се намери пълна информация за над 200 училищни музейни сбирки, включително адрес на учебното заведение, телефон и лице за контакт.

Илюстрованата музейна тетрадка „Физика“ е предназначена за преподаватели и ученици след VII клас. Тетрадката е цветна, с илюстрации на уреди и апарати от фонда на Националния музей на образованието, съдържа тестове с различна сложност и задачи от учебник по физика на Иван Гюзелев преди Освобождението. Правилните отговори и решенията на задачите са качени на сайта на НЦМУ   –  nmo-shkolo.com.

Нов общински съветник положи клетва
29 юли 2021
Отбелязахме 165 години от въстанието на Капитан Дядо Никола
31 юли 2021