Сред зелени поляни, чист въздух и песни на птиците, от 5 до 9 юли, се проведоха младежките дневни лагери „Приеми ме на село“. Тази година в инициативата се включиха над 50 деца, а домакини бяха селата Солари, Жълтеш, Враниловци и Армените, Баевци, Червена локва и Чарково, които подариха на младите участници дни, изпълнени с много вълнение, положителни емоции, нови знания, умения и предизвикателства.

Замесване на тесто, засаждане на цветя, вадене на картофи, чепкане на вълна, плетене, грънчарство, косене на трева, цепене на дърва, народни хора… При всяко гостуване младежите имаха възможност да се докоснат до здравословния начин на живот, до бита и природата на селата, да наблюдават отблизо тънкостите на различни занаяти, да участват във възстановката на народни обичаи, да обогатят знанията си за историята, да усетят магията на традициите.

„Приеми ме на село“ е инициатива с мисия, която за седма поредна година се стреми да върне младите към корените им, да възроди интереса и любовта към селата и природата. А тазгодишното издание е и част от събитията, които Община Габрово посвещава на зелените политики, като носител на екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г.

Повече снимки може да разгледате тук:

село Солари - https://www.gabrovo.bg/bg/gallery/255 ,

село Жълтеш - https://www.gabrovo.bg/bg/gallery/256 ,

село Враниловци и Армените - https://www.gabrovo.bg/bg/gallery/257 ,

село Баевци - https://www.gabrovo.bg/bg/gallery/258 ,

село Червена локва - https://www.gabrovo.bg/bg/gallery/259 ,

както и на страницата на „Приеми ме на село“ във фейсбук.

 

А на 16 юли, от 17:30 часа, ви каним в Градинката с мечето, за да открехнем заедно, макар и за кратко, вратата към съкровищницата „Приеми ме на село“ и да ви покажем всичко, което научиха участниците през изминалата седмица.

Калоян Христов представя "Солени молекули" в Музея на хумора и сатирата
16 юли 2021
Временни прекъсвания на електрозахранването във връзка с модернизацията на уличното осветление /19 - 30 юли/
16 юли 2021