Студентите от класа на проф. д-р Ивайло Христов ще представят дипломния си спектакъл „Суматоха“ в Габрово. Гостуването ще бъде на 19 юли от 19.00 часа на голяма сцена в Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Постановката и режисурата са на проф. д-р Ивайло Христов. Създадена е по текста на Йордан Радичков, а премиерата ѝ се състоя на 29 февруари 2020 г.

Студентите от класа на професора завършват тази година специалност „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ. Работата им по спектакъла започва през миналата учебна година, когато са студенти в III-ти курс. В ролите влизат: Теодор Кисьов, Ясен Атанасов, Вилиян Гешев, Мартин Димиев, Александър Григоров, Ростислав Дамянов, Ахмет Исмаил, Марио Василев, Радослав Радев, Йоан Попов, Иван Шуманов, Полина Грозданова, Никол Оташлийска, Елена Арабаджиян и Жаклин Даскалова.

Сценографията и костюмите са дело на Марина Янева, автор на музиката е Кирил Дончев, автор на плаката е Янина Петрова, а фотограф на представлението е Теодора Тодорова.

По думите на проф. д-р Ивайло Христов идеята за сценична адаптация на разкази на Радичков се завърта за първи път от студентите в НАТФИЗ Милен Пенев и Стефан Бобадов през 1965 г. Техен преподавател тогава е Методи Андонов, който поставя „Суматоха“ като театрално представление през 1967 г. на сцената на Сатиричния театър. Историята за възникването на спектакъла е разказана на професора от актьора Стефан Мавродиев - пряк участник в събитията по това време.

От тогава до сега „нетеатралният текст“ на Радичков, както сам го определя писателят, не спира да буди интерес. „Суматоха“ е едно от най-често поставяните представления на българската театрална сцена. Всяко поколение открива своя прочит в радичковата алегория на реалността. Студентите на проф. д-р Ивайло Христов споделят, че постановката е не само актуална, но и надскача пределите на нашата действителност. Според тях „Суматоха“ е представление за самия живот.

Габровският драматичен театър предоставя сцената си за дипломни спектакли на всички висши учебни завдения, които подготвят студенти по актьорско майсторство. С това ДТ „Рачо Стоянов“ подкрепя младите в първите им професионални изяви.

Извънредни автобусни линии за Узана поляна фест 23-25 юли
15 юли 2021
Калоян Христов представя "Солени молекули" в Музея на хумора и сатирата
16 юли 2021