След дълга пауза в Габрово отново ще се проведе Селски МОЛ - базар "Забравени традиции, живи вкусове". Изданието е посветено на Световния ден на околната среда.

Селският мол ще се състои на 4 юни /петък/, на обичайното място – пред храм "Св. Троица" и началото е в 17 часа с изпълнения на вокални изпълнители и специалното участие на Детски фолклорен ансамбъл "Габровче" с главен художестве ръководител Лъчезар Захариев. Два часа народни песни, музика, хора и томбола ще създават настроение на посетителите, за които ще разпънат сергии селски стопани и читалища.

И този път читалищните общности ще представят  занаятчийски изделия и продукти от двора, градината и природата: подправки, яйца, лапад, ядки, консерви и други. Ще има прясно овче и краве сирене, магданоз и копър, девисил и щир, мед и кулинарни изделия / добре опаковани предварително/.

Вече осем години Селският мол кани в града местни производители (фермери и семейни стопанства), които отглеждат екологична селскостопанска продукция в планинските населени места от региона.  Инициативата популяризира устойчивия начин на живот чрез използването на традиционни практики в храненето и занаятите, на базата на местните ресурси, в синхрон с околната среда. Участието е безплатно и всеки изложител дарява продукт или изделие за томболата, за да може с набраните средства събитието да се популяризира.

 

* Снимка: Десислава Семковска, БНР 

Танцуващото тяло и пулсиращите въпроси на успеха
2 юни 2021
НЧ "Будителите 2017" организира патилански поход на 5 юни
3 юни 2021