"Подем" е водещ производител на подемно-транспортна техника в страната и Европа и един от ярките символи на индустриарното развитие на Габрово.

В навечерието на 60-та годишнина от основаването на фабриката, с производствената марка Подем са инсталирани близо 2 000 000 подемни съоръжения в над 40 страни - най-много от всеки друг производител в света.

Днес компанията продължава политиката си на устойчиво развитие чрез инвестиции в развойна дейност, модернизиране на оборудването, привличане и развитие на качествени специалисти.

Подем е един от най-големите работодатели в Габрово, горд поддръжник и продължител на традициите в града, партньор и приятел на Габровския Карнавал.

По повод „60 години Подем“, екипът на Подемкран АД поздравява гражданите и посетителите на Габрово и пожелава нови висоти на индустриалната традиция в нашия град!

 

Кратката история на ПОДЕМКРАН АД

Основан като Електротелферен завод (ЕТЗ) през 1961 г., преименуван на ПОДЕМ впоследствие, днес ПОДЕМКРАН АД е най-големият производители на въжени електротелфери в Централна и Югоизточна Европа, с водещи пазарни позиции в Европа, Азия и Близкия Изток.

Първият телфер е произведен на 16.12.1961 г. под ръководството на първия Главен инженер Панайот Марчев.

В момента този уникален телфер се съхранява в музейната експозиция на фирмата.

На 24.02.1962 г. са монтирани и изпитани първите телфери в ПОДЕМ, а първият експорт е направен за Полша.

За първата година са произведени общо 4860 броя ел. телфери - едно добро начало!

ЕТЗ Подем започва участията си на технически изложения в Хановер през 1964 г. с пет експоната. През следващата година показва продукцията си и на технически панаири в Лайпциг, Познан, Брюксел и Будапеща с общо 57 експоната.

На 01.03.1967 г е пусната в експлоатация първата поточна линия за обработка на планетни зъбни колела за ел. телфери 1 тон. Впоследствие всички основни детайли от редукторната група се произвеждат по този начин. Общият монтаж се осъществява на монтажни конвейри. По този начин производството нараства, вече е удвоено и в края на 1968 г. е произведен 100 000 – ят телфер!

През 1968 г. Подем печели първи златен медал от Международен панаир Пловдив. За своята история фирмата е спечели над 10 златни медали от изложения.

През 1979 г. е произведен едномилионния телфер, забележително постижение на българския телферостроителен гений! Това са звездните години на телферите серия Т.

Следват многобройни организационно-административни промени – заводът се превръща в Комбинат, след което в Стопански Комбинат и Стопанско обединение. Подем е водещо предприятие в региона, емблематично за Габрово и за България. Значителният ръст в обема довежда до естествено изнасяне на редица производства извън основната площадка и извън Габрово. Открити са филиали с производствена дейност в Дряново, с. Буря, с. Кръвеник, Плачковци, Разград.

От 1977 г. започва производството на взривозащитени електротелфери, специфични изделия изискващи специални условия, контрол и прецизност на всяка операция. В началото 80-те години са внедрени и първите стругове с програмно, а по-късно  и с цифрово програмно управление.

През 1987 г. е произведен телфер с пореден номер 1 500 000. Постигната е годишна производителност от средно 100 000 телфера. Започва подготовката за производство на нова серия – ел телфери М.

Деведесетте години неминуемо оказват своя отпечатък върху телферостоенето.

Трудните години на прехода, разпадането на изолирания свят на социалистическата общност доведоха до изгубване на големите и непретенциозни пазари. Въпреки трудностите се преминава към производство на две нови  серии ел. телфери. Започва производството на 20, 32 и 50 тонни съоръжения. Необходимо е радикално преструктуриране на ПОДЕМ за да може той да запази основната си дейност и да продължи да съществува на картата на телферостоенето.

Финансовите показатели регистрират загуби и закъснели управленски решения. След втората вълна на масовата приватизация и постоянство на влошените показатели става ясно, че е необходимо ново начало.

ПОДЕМКРАН АД стартира в началото на 2002 г. с ясно изградени приоритети и виждания по отношение реализирането им. Акционерното дружество е със 100% частен капитал.

В първите години се взимат тежки решения за преструктуриране, които трябва да помогнат оцеляването на дружеството. Наред с преструктурирането се разработва пълна гама от стандартни кранови компоненти. Реализирани са множество сложни и мащабни проекти свързани с подемни съоръжения. Радиоуправленията и честотните управления стават част от производствените решения.

През 2007 г. започва конструиране и производство на индустриални мостови кранове под търговската марка Подемкран и компанията става пазарен лидер в региона - България, Румъния, Сърбия и Македония.

Подемкран АД регистрира Подемкран ООО в Москва, Русия през 2010 г., а през 2015 г. влиза в джойнт венчър с немския производител на електромотори EMGR GmbH и създава собствени търговски представители в Сърбия и Испания. Продуктовата фамилия на Подем се обогатява с верижни телфери, серия CLF.

През 2019 г. се произвежда телфер №1 960 000, а през 2020 г., в продължение на дългогодишно партньортво е регистрирано Подемкран – Виетнам със седалище в Ханой.

Продуктите на Подемкран АД намират приложение във всяка индустрия и са в съответствие на международните изисквания за качество и надеждност. Общият дял на експорта е приблизително 90%, над 75% от произвежданата продукция се продава в страните на ЕС.

 

Фестивал "Улицата" /програма/
21 май 2021
Таня Христова поздрави ветераните на габровския футбол, които преди половин век го отведоха в „А“ група
22 май 2021