С две представления на спектакъла „Под игото – 1894-та“ габровският драматичен театър ще отбележи празника на българската писменост, просвета и култура. Първата дата е в навечерието на празника – 20 май 2021 г., постановката започва в 19.00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово. Второто представление ще бъде на 25 май от 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

Най-новата постановка на режисьора Петринел Гочев е създадена по текста на Гергана Змийчарова, специално написан за 75-годишнината на театъра. Позовава се на конкретни исторически факти и личности, свързани с първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов. Представена е и авторовата фикция за събития от времето около 1894 г. В постановката са включени популярни сцени от романа и част от спомените на Съба Вазова – майката на писателя, за годините преди Освобождението. Спектакълът засяга въпроси, които продължават да са обект на исторически и филологически догадки. В тях се изследва ролята и участието на известни български просветни деятели и обществени фигури в отпечатването на първото издание на романа от издателя Тодор Ф. Чипев. Авторката на пиесата е изследвала различни документи, банкови извлечения, кореспонденция, преса, научни публикации от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Националния литературен музей.

В постановката участват актьорите Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата трупа на Народния театър – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Боян Петров като актьора Иван Попов от първата трупа на Народния театър. В част от сцените участват деца и младежи от местната театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

В постановъчния екип влизат художникът Гергана Лазарова-Рънкъл, хореографът Светлана Цвяткова и фотографът Росина Пенчева. Музиката е специално написана за представлението от студио „Елисей“. Автор на плаката и мултимедията е Гергана Змийчарова.

Спектакълът ще ви върне назад във времето на млада следосвобожденска България. Ще ви потопи в епоха на бурни политически противоборства, когато крехката държавност се отърсва от комплекса на робството и опитите за чуждо влияние. Ще ви срещне с исторически личности, положили началото на много от сегашните образователни, културни и държавни институции. Ще се разходите по прашните улици на София от края на ХIX век, в която модата по вечеринките и баловете набира все по-голяма популярност. Ще придобиете представа за живота в пробуждащата се нова европейска столица. Ще чуете спомени за времето преди освобождението, когато изборът между свободата и физическото оцеляване е бил животоопределящ.

„Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев и габровската трупа е спектакъл, в който театърът среща литературата, а културата и просветата правят история. Партньори в осъществяването на мащабната театрална продукция са Националният литературен музей заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

Отличиха директора на габровския театър с наградата „Златно перо“
19 май 2021
Благотворителен щанд на Дневен център за деца и младежи с увреждания – Габрово на 22 май
20 май 2021