Преди 161 години, на 4 май (по стар стил) Йеромонах Неофит Соколски оставя паметна бележка в църковна книга, която гласи: „1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли.“ Текстът е изписан с черно мастило на вътрешната страна на църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината, от 1764 година, със заглавие "Пролог за юни, юли и август“.

Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в храм „Успение на Пресвета Богородица“. По повод 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град Община Габрово инициира реставрация на книгата, която вече е с почистени, изпънати и изградени наново страници.

Денят в Габрово започна с молебен за благополучието на града и издигане на знамето. Деца от габровските училища се включиха в рисувателен маратон и изпъстриха площада с рисунки на тема „Моето зелено Габрово“. Дори и дъждът не успя да изтрие тебеширените емблематични габровски сгради, Рачо Ковача – митичният основател на града, котката с отрязана опашка, Етъра и многото слънца, птици, цветя и усмихнати образи от рисунките на децата.

Следобедът беше посветен на по-големите и играта Откриватели на Габрово. В нея минувачите можеха да изпробват знанията си за видните личности на Габрово и да спечелят награди. Въпросите въобще не бяха лесни и изискваха наистина добро познаване на историята и съвремието на града ни, а в нея се включиха и млади, и стари.

ИМКА, които тази година празнуват 30-годишнина, пък предложиха на младежите играта Gabrovo City Hunt. В нея участниците бяха изправени пред редица предизвикателства, отново свързани с града, неговата история и ежедневие, но и пред много забавни задачи – да се снимат с котка, да донесат на финала три ледчета и т.н.

Един много важен за училищата ритуал също бе изпълнен днес. Габровските ученици от 12 клас бяха вписани в книгата „Дарования и постижения“. В тази специална книга всяка година се вписват имената на деца и младежи, които са постигнали значими успехи в науката, спорта и изкуствата.

Вечерта завърши с прекрасен концерт. Но както и Карнавалът тази година ще е различен – ще се движи публиката, а не шествието, така и концертът бе в нов за Габрово формат. Пяха не хористите от хор „Музикална лаборатория за човека“, а публиката. Под диригентството на маестро Йордан Камджалов габровци станаха на крака и изпълниха емблематични български песни като „Хубава си, моя горо“, „Де е България“, „Високи, сини планини“, „Изгреяла е месечинка“ и др.  

Снимки от деня можете да видите в линка към фейсбук страницата на Община Габрово.

18 май - Международен ден на музеите
18 май 2021
Днес и утре може да предадете опасни отпадъци
18 май 2021