Габрово е град вече 161 години!

Но не географската ни територия днес празнува, а габровският дух, които ѝ вдъхна живот и продължава да създава всичко, с което се гордеем. В корените ни са делата на будителите, превърнали града в люлка на светското образование, достойната следа на нашето опълчение във възраждането на българската свобода и предприемчивостта на местните индустриалци.

Днес Габрово отстоява завещаните добродетели и утвърждава нови. Доказателство за това са хората, които през последните две години ни припомниха мощта на състраданието, на единството и подкрепата.

Благодаря им от сърце!

Благодаря на габровските лекари и медицински специалисти за самоотвержения труд, на учителите, чиято мисия е най-отговорната обществена задача, на работещите в социалните услуги, показали как трябва да помагаш, дори когато ти е трудно. Благодаря на доброволците, безкористно подали ръка на самотните и възрастните хора. Благодаря на дарителите - подкрепили работещите на първа линия и помогнали в мерките срещу пандемията. Всички вие доказахте колко много можем, когато сме обединени.

Габрово не бива да има съмнение, че може! 

Габрово не бива да се поддава на суетата и фалша, а да събере в едно любовта към града, която ни оставиха предците, трудът и постоянството, на които ни научиха, и разумът на отговорни към бъдещето хора, продължаващи уверено напред - с мъдрост и отговорност.

Защото градът ни е и ще бъде част от бъдещето на Европа. А тя днес мисли и работи с перспективите на дигитализацията и зелените политики. Ако Габрово припознае тази посока и я превърне в конкретни инициативи и решения, това ще го направи силен, желан и още по-успешен.

Редно е днес да се поздравим за най-новите си успехи. За постиженията в областта на предприемачеството и стратегията за интелигентен растеж Габрово получи от Европейския комитет на регионите наградата Предприемчив европейски регион за 2021-2022 г. Успешните ни екологични и енергийно ефективни политики заслужиха наградата на Европейската комисия "Европейски зелен лист 2021“, а също и отличията „Зелен Град“ и „Най-добрият град за живеене в България“.

Всичко, което създаваме в името на добри каузи и с мисъл за развитието на града, е нашето послание за силата на общността и смисъла да бъдем заедно!

Нека имаме най-достойното послание!

Честит празник, Габрово!

 

Таня Христова

​​​Кмет на Габрово

 

 

Важна информация към участниците в Преброяване 2021
16 май 2021
17 май – Ден на Габрово - програма за деня
17 май 2021