По повод 145 години от Априлското въстание, Регионален исторически музей – Габрово участва в изложбата “С духа на Ботевци“. Тя ще бъде открита на 14 май 2021 г. в 20 часа в РИМ – Плевен, като част от събитието Нощ в музея. Ще е достъпна за посещения до 25 юни тази година. Целта, която си поставят кураторите на изложбата, е да съберат на едно място всички запазени исторически свидетелства за Ботевите юнаци. С оригинални експонати – снимки, документи и оръжия участват 15 музея – Национален исторически музей – София, Регионалните музеи в Габрово, В. Търново, Враца, Ловеч, Плевен, Русе, Търговище и Шумен, Специализираните музеи в Троян и Трявна и Историческите музеи в Дряново, Исперих, Оряхово и Свищов. Пътуваща постерна изложба на Национален музей „Христо Ботев“ – Калофер за живота и делото на войводата, ще съпътства събитието.

С изложбата и каталога към нея се отдава почит към паметта на младите мъже, които през май и юни на 1876 г. с оръжие в ръка поемат по пътя към Голгота – да загинат, но да събудят народа! Да възвестят на Европа, че българите не искат да живеят под робство и вече са избрали своя път – Свобода на всяка цена, дори и чрез саможертва!

РИМ – Габрово предоставя единадесет културни ценности, от които девет са от личния архив на Димитър Тодоров – един от оцелелите участници в четата, свидетел на гибелта на Христо Ботев и затворил очите на Никола Войновски – габровецът, военен ръководител на въстаниците.

Повече информация за гостуващите експонати може да прочетете в сайта на Регионален исторически музей – Габрово: http://h-museum-gabrovo.bg/?p=9857

 

„С очите си видях бедата“
14 май 2021
Какво щяха да кажат седалките, ако можеха да говорят?
14 май 2021