На 16 април 2021 г. е починал Спас Карафезов, дългогодишен председател на Националното читалище на слепите в България „Луи Брайл 1928“, съобщават от Съюза на слепите в България.

През 1999 г. Общински съвет – Габрово го провъзгласява за почетен гражданин заради значимия му принос в областта на социалната защита, образованието, рехабилитацията, културата и спорта на хора с увредено зрение. Удостоен е и със званието „Почетен член на Съюза на слепите в България“.

Спас Карафезов е роден на 6 юли 1934 г. в Габрово. Загубва зрението си като ученик в Техникума по текстил. Завършва Априловската гимназия с отличие, след което записва право в Софийския университет. Работи като юрисконсулт в предприятието на слепите „Успех“, заместник-председател е на Съюза на слепите в България в продължение на 16 години. От 1992 г. ръководи Националното читалище на слепите „Луи Брайл“. Автор е на две автобиографични книги – „Сърцето вижда“ и „Светлината на книгите“.

По негова инициатива за незрящите се открива специалността „Лечебен масаж“ в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“. Учредява спортен клуб „Ахил“ за хора с увреждания, който е част от световна верига с централа в Ню Йорк. Благодарение на него десетки слепи хора стъпват на ски, яздят коне, преплуват Дунав, а брайлови и електронни книги достигат до дома на всеки незрящ в страната. През 1989 г. по идея на Карафезов местната организация на слепите получава собствен клуб, построен със средствата от труда на три поколения незрящи габровци.

Приживе Спас Карафезов казва: „На своето ослепяване аз гледам като на мисия в живота си. Чудесно откритие, за да бъде постигнато бленуваното равновесие! Това прозрение е най-близо до човешкото достойнство!“.

„Прощаваме се завинаги с един от последните аристократи на духовността. Безстрашен рицар на свободното слово и воля. Човек – от рода на „хвърчащите хора“, който вижда със сърцето си. Един от тези, които вървят в мрака, а от тях към другите струи светлина.“, споделят с признателност незрящите хора от Габрово.

Община Габрово поднася своите искрени съболезнования към близките и роднините на господин Спас Карафезов!

ОИЦ-ГАБРОВО ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ НА БИЗНЕСА
16 април 2021
Жълт код за обилни дъждове е обявен за днес
19 април 2021