В миналото и днес се създават рекламни календари, чиято цел е не само да определи хронологично времетраенето на дванадесет месеца. Те обикновено се подаряват на приятели, делови партньори и клиенти, за да се засвидетелства уважение, добронамереност и намерение за дълготрайно взаимодействие. Календарите се различават по вид: стенни еднолистови, работни с прозорчета, настолни или в бележници.

Уникално и различно е джобно календарче – тефтерче, издадено и разпространено през високосната 1936 година от габровския аптекар Димитър Захариев Костов, който отваря третата аптека в Габрово през 1919 г. От заглавната страница научаваме за нейното местонахождение – „ул. „Радецка“ № 52, срещу църквата „Св. Богородица, Телефон № 207“. Издадено е от печатница „Родина“ – Габрово, но липсва информация за тиража.  

Състои се от 36 страници, на които аптекарят предвидливо включва църковните празници през годината, а също и празници, които менят датата си: Възкресение – 12 и 13 април 1936 г.; Възнесение – 21 май; Петдесятница – 31 май; Св. Троица – 1 юни или „Сезонни (годишни времена). Пролет – 21 март, Лято – 22 юни, Есен – 24 септември и Зима – 22 декември“.

За да повиши здравната култура на габровци, са дадени „Няколко полезни съвети“: „Поддържайте абсолютна чистота вън и в жилището ви. Добре почистената и проветрена стая е гаранция за добро здраве. Изварявайте дрехите при всяко изпиране. Добрият пример дава добри и положителни резултати. Детето върши това – което върши неговата майка и баща. Научете вашите деца да обичат и подържат чистотата на тялото си. Не ги хранете никога с недопечено или недоварено месо, мляко и др. при нехигиенични водопроводи – употребявайте за пиене преварена вода, тъй правете и при почувстване стомашни и гърлени и др. неразположения. Дръжте краката си винаги затоплени, а главата свободна – прохладна. Така вие ще се радвате на добро здраве. Здравето е половин богатство.“ В таблица е дадено тегло и среден ръст, които момчета и момичета имат на съответната възраст.

В календарчето са публикувани „Наставления и съвети за популяризиране на ветеринарната медицина“. В 15 основни точки са обобщени проблемите за отглеждането, хигиената, заболяванията при домашните животни, а създаването на местни консерви (суджуци, луканки, наденици и други) е под постоянен ветеринарен контрол. В рубриката „Съвети за хигиена“ се обяснява какво да бъде предприето при леки рани, порязвания, убождания, течене на кръв от носа, болки в стомаха, изгубване на съзнание, стомашно затруднение, отравяне. Изброени са и най-важните медикаменти, употребявани „от октомврий до април“: хинин, аспирин, йод, лизол, борова вода, карболова вода, гърлен чай, лайка и други, които трябва да има във всеки дом и как да се използват те при нужда.

 Между различните тематични поучения са оставени няколко празни страници, наричани „Бележки“, където с молив са написани сметки, лични или фамилни имена – Стеф, Стою, Иванов. Те са  доказателство за уникалността на културната ценност, която притежава и друга институция в града. Според публикуван материал във в. „Реликви“, бр. 10 от 2002 г., издание на ДА – Габрово, в една от бележките вероятно притежателят на съхраненото при тях календарче е написал: „От 5 август започваме  да вземаме мляко от Влайко“.

Към 1943 г. по разказа на Донка Димитрова Стефанова  (по мъж Димитрова), която живее в Габрово от 1948 г., Цоньо Гърнев наема аптеката на Димитър Захариев, която след национализацията става Аптека № 1, намираща се на мястото на ГУМ, където първоначално работи информаторката.

Рекламното календарче с медицински рецепти от 1936 г. е ценен извор за развитието на рекламните печатни материали и възможността притежателите му да повишат своята обща здравна култура и променят начина си на живот.

 

Автор: Ирена Узунова, уредник в РИМ - Габрово

Предупреждение за силен вятър утре
6 април 2021
Концерт на група "Хумбертина" в Музея на хумора и сатирата
7 април 2021