Да си творец и да твориш в „интересни” времена може да бъде проклятие. Но може да бъде вдъхновяващо предизвикателство и върховно удовлетворение. Точно по този начин - като предизвикателство - възприе ситуацията през миналата година екипът на Художествена галерия „Христо Цокев”. И „отвори” залите на храма на изкуството за виртуални посещения. Защо и как се случи това?

В началото на 2021 г. галерията кандидатства пред Министерство на културата по програма "Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии" и спечели 100% финансиране в размер на 6160 лв., с което успешно реализира проект с наименование „Галери Вю”.

Основната цел на проекта е изкуството да остане близо до хората, за да продължи институцията да споделя естетиката и висотата му с неговите ценители, въпреки ограничаването на физическия достъп до залите.

С реализацията на „Галери Вю” не само се запазва тази връзка, но и се разширява възможността тя да е по всяко време и непрекъсната, тъй като сайтът на галерията винаги е достъпен в Интернет пространството. По проекта е създадена 3D виртуална галерия, която пресъздава през 360º панорамен виртуален тур. В нея са включени 250 творби от фонда на галерията, които са концептуално подбрани и могат да се приемат за негова представителна извадка. Това обаче не са просто подредени художествени обекти. Създаденият дигитален продукт представлява комплексна и завършена смислова цялост, в която са хармонично организирани движими паметници на културата, интериор, атмосфера, индивидуалност на институцията.

Може да посетите "Галери Вю" оттук.

 

Източник: Художествена галерия "Христо Цокев"

Очаква ви приказен април в Държавен куклен театър – Габрово
6 април 2021
Предупреждение за силен вятър утре
6 април 2021