Симеон Петров Гърнарев (1898-1947 г.) е роден в Габрово. Като малък у него се проявява силен интерес към техниката.

Съпругът на сестра му – чехът Франц Скопалик, го изпраща при свои роднини във Виена да изучава техника. За кратко време Симеон Гърнарев усвоява всички металообработващи машини, студена и топла обработка, видовете метали и тяхната издръжливост, изучава още физика и химия, машинознание и слез 3 години се завръща в България.

По време на Първата световна война е изпратен в Софийския военен арсенал, където изработва различни сложни детайли. След войната се завръща в Габрово и когато събира достатъчно средства отваря малка самостоятелна работилничка в затворената бирена фабрика „Бузлуджа”. Обзавежда я с машини, изработени лично от него. На 30 ноември 1929 г. той регистрира Машинна фабрика за изработване на машини, резервни части и ремонт на всякакви машини от габровската индустрия. Фабричната му марка е „МФ ГАРНА” – „Машинна фабрика Гърнарев“.

Една от интересните рационализации на Симеон Гърнарев и негова запазена марка е производството на стругарски нож „Видиа”. Пластинки от високоустойчива (твърдосплавна) стомана „Видиа” [от Vie diamant] се появяват в по-напредналите страни като Германия. По сведения на негови съграждани и родственици, мнозина са правили опити, но неуспешно, успява единствено Гърнарев. Тези ножове са изработвани лично от него и са особено търсени, тъй като осигуряват по-прецизна работа и висока производителност.

Симеон Гърнарев изработва и първия електротелфер у нас под формата на електрическа макара. С него се представя на индустриално-занаятчийската изложба, организирана от Съюза на габровските индустриалци и уредена в Априловската гимназия на 1 ноември 1935 г. По-късно той е купен от кожарска фабрика АД „Христо Марокинджиев и синове” в Габрово.

Целия материал, подготвен от Иван Постомпиров – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, може да прочетете в сайта на музея https://h-museum-gabrovo.bg/?p=9683

 

Индикативен списък на планираните от Община Габрово обществени поръчки за 2021 г.
17 март 2021
Нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса за срок от 10 дни в цялата страна
18 март 2021