Уважаеми габровци,

 

Честит национален празник!

Една от най-силните дати в нашия календар, която никога не ни оставя безучастни.  

Тази година трети март е различен. Не подготвяме многолюдни тържества, спазваме дистанция и носим маски.

Много хора ще се качат на връх Шипка, но и много ще решат да си останат вкъщи. Зная обаче, че независимо от избора, който направим, 3 март никога няма да е просто обикновен ден.

Ще бъде в рисунките на децата, в училищните конкурси и в часовете по всички предмети. Ще бъде в знамената, спуснати от фасадите. В новините, в темите и филмите, избрани от телевизиите. Ще е в семейните истории, преминали от прадядо към дядо и татко, които ще се разказват и помнят още поколения напред. На витрините на книжарниците, които ще наредят заглавия за България, историята ни и борците за свобода. Дори в публикациите в социалните мрежи – милиони лични медии, които ще отбележат празника и ще искат да покажат на целия свят де е България и защо се гордеем с нея.

Габрово не забранява 3 март! Габрово знае цената на живота.

Габрово е белязан от своето място в националната история. Помни - чрез потомците на опълченците, чрез надгробните плочи, паметниците, имената на улици, булеварди и квартали, увековечили героите на свободата ни.

Нека се отдалечим от всички исторически, политически или здравни спорове и отдадем дължимото на онези, чиито живот отстоява свободата. Нека отворим „История на България“, да почетем с децата си, да сложим цветя. Да влезем в музеите и обърнем повече внимание на реликвите, които са избрали да ни покажат на този ден. Да помълчим за минута.

Нека покажем, че сме заедно. Че помним, уважаваме и благодарим за привилегията да ни има като народ.

143 години сбъдваме свободна България!

Бог да благослови!

 

Таня Христова

Кмет на Габрово

Проектът за обновяване на Дома на културата е подаден за оценка
2 март 2021
Председателят на народното събрание и Великотърновският митрополит бяха в Габрово на 3 март
3 март 2021