Националният музей на образованието, който на Трети март ще работи с вход свободен, е подготвил за посетителите ретроспективна изложба на тема „Героите и свободата“.

Връщането назад във времето не е само заради паметта на героите от националноосвободителните борби, чиито подвиг изгради идеала за Свободата. Изложбата от живописни рисунки, графики и постери на няколко поколения ученици (от 80-те години на миналия век до днес) е интересна най-вече като светоусещане. Любопитно е да се види как в ученическите творби отпреди три-четири десетилетия четката и моливът са преобладаващи изразни средства, после идва времето на колажа, постерите и уменията на днешните деца да съчетават текст, звук и картина като използват съвременните технологии. Затова освен изложбата „Героите и свободата“, подредена в арткоридора на музея, в киносалона ще бъде показано свързано с темата ученическо творчество – филми и мултимедийни презентации.

Музейните специалисти очакват ретроспективната изложба да докосне и емоционално някои от порасналите вече участници в нея. Например един от изявените с творческите си умения ученик през 2007 година Велизар Гутов, включен в изложбата с две прекрасни графики, днес се реализира успешно в сферата на банковото дело.

Също много интересни като композиция и силни като цветово решение са някогашните рисунки на Айдън Шукриева, която днес трябва да е над 60-годишна; на Марин Пейков и Венетка Георгиева, които са били в основното училище, когато България е празнувала 100 години от Освобождението... Авторите в ретроспективната изложба вероятно днес имат деца, може би и внуци, които също рисуват (с обикновена или електронна четка) Раковски, Левски, Бенковски..., кръст, знаме и сабя..., гордия връх на Балкана.

И не на последно място, Националният музей на образованието иска да каже на своите приятели – участници в изложби, ателиета, конкурси през годините, че пази творбите им, съхранили най-чистите детски чувства, за техните поколения.

 

Културен календар за месец март 2021 г.
1 март 2021
Временна организация на движенето по пътя Габрово – Шипка – Казанлък по повод Националния празник 3 март
2 март 2021