25 май 2017

От 18 до 22 май 2017 г. за участие в габровския Карнавал пристигна делегация от побратимения град Митищи, Русия в състав Ирина Шутовская - заместник – кмет по финанси, Григорий Нигиян - началник на териториалното управление на гр.Мытищи и гр. Лобня, Главно управление по архитектура и градоустройство на  Московска област, Татяна Малешина - директор на градското предприятие Леспаркхоз и Елена Архипова - началник на отдела по международно сътрудничество.

Въпреки официалния си състав цялата делегация се включи в карнавалния парад, където дефилира в национални руски костюми. Тази година Габрово и Митищи отбелязват 15 години от установяването на партньорски взаимоотношения. По този повод и в чест на оформилата се вече традиция руските ни партньори ще подарят на града ни друг техен символ, превърнал се в част от градската им среда – Дървото на верността и любовта. Конструкцията е с височина 5 м и ширина 3,50 м, изработена от метал, а върху клоните и влюбените двойки и всички онези, които искат да оставят символа на своята любов ще могат да заключват катинари, ключът от които ще хвърлят във водата. Подаръкът ще бъде монтиран в парк „Маркотея“, а официалното му откриване ще бъде факт през месец август тази година.

До края на 2017 година двата града ще си разменят фотографски изложби представящи градът и хората му. През месец юли 10 младежи от Митищи ще участват в проекта „Приеми ме на село“, а през месец октомври за Международния фестивал на духовната музика ще пристигне известната на габровци певческа формация „Маленкий секрет“.