Кметът на община Габрово Таня Христова, която е председател на Управителния съвет на общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“, и посланикът на Република Франция в България Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан ще открият годишната конференция на организацията, която ще се проведе на 5 и 6 април 2016 г. в София.

Основни акценти са програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и устойчивите обществени поръчки. Темите предлагат сериозен потенциал за продуктивни дебати и послания към вземащите решения на централно управленско ниво.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи развитието на програмата до момента, съществуващите ограничения и бъдещето ѝ в следващите години. Вицепремиерът Томислав Дончев ще акцентира върху зелените обществени поръчки за устойчивото развитие на общините.

Екипите на Европейски институт за енергийните характеристики на сградите, Брюксел и „ЕнЕфект“ ще съобщят резултатите от проучване за продължаване на програмата в условията на намаляващо държавно съфинансиране и повишаване на целите за енергийни спестявания.

В рамките на форума ще бъде показан френският опит при обновяване на жилищни сгради. Участие ще вземе проф. Уте Дюбоа – един от създателите на най-мащабната програма за енергийно ефективно сградно обновяване в Европа.

Вторият ден от конференцията е посветен на новото Споразумение на кметовете – 2030 и ролята на зелените обществени поръчки. Ще се включат представители на Национално сдружение на общините в Република България, общински администрации, мрежи на общини и поддържащи структури на Споразумението, енергийни експерти.

Община Габрово ще представи опита си на водеща организация в националната мрежа за устойчиви и иновативни обществени поръчки, създадена по проект „Региони на устойчивите обществени поръчки“ /SPP Regions/.

Община Габрово открива център за енергийна ефективност Българските общини – ключова фигура и партньор на държавата в енергийното обновяване на жилищните сгради