Община Габрово получи отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“, за Международен фестивал на хумора и сатирата по време на Международната конференция на Българската фестивална асоциация (БФА) „Фестивали в черно и бяло“ в София. Наградата бе връчена на кмета Таня Христова от проф. Пламен Джуров.

Събитието бе част от проект „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Снимка: Мила Павлова

По време на форума бе представен двугодишният труд на БФА за изпълнение на най-добрите практики в сферата на фестивалите с предложения за нов механизъм за публично финансиране в т. нар. Бяла книга. Документът представя конкретни предложения за реформи в механизмите на публичното държавно и общинско финансиране за фестивали, изготвени на база сравнителни аналитични доклади по отношение на българския и норвежкия опит във финансирането на културни проекти.

В хода на дискусията бе представен анализ, според който Община Габрово в национален мащаб е сред общините, които процентно отделят от бюджета си най-много средства за култура.

В конференцията участваха чуждестранните експерти Андерш Рюкя – Генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация, Юрид Воглан – представител на академичното поле в Норвегия и Арнфин Беркестран – зам.-председател на Съвета по изкуствата в Норвегия, както и посланикът на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, която подкрепя проекта за Бялата книга още от неговото начало.

Като част от събитието се проведе официална церемония по връчване на европейските сертификати за качество на 26-те български фестивала, преминали през два етапа на международна оценка, част от проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) .

Лейбълът „Европейски фестивал“ е знак за качество, предлагащ международно признание за работата на фестивалите и предоставящ по-добър достъп до информация за тях на техните партньори и публики.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. ЦДГ „Слънце“ – високо оценена номинация в конкурса „Сграда на годината 2015“