Над 250 деца от област Габрово се включиха в инициативата „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“, която се проведе на 16 октомври 2014 г. от 14:00 часа на площад „Възраждане“ в Габрово и обедини усилията на пет институции.

Областен информационен център – Габрово, Европейски информационен център „Европа директно“, Регионален инспекторат по образованието - Габрово, Център за кариерно ориентиране и Община Габрово си подадоха ръка, за да превърнат събитието в истински празник на спортсменството и доказателство, че обединени от обща добра кауза можем да постигаме целите си заедно.

В рамките на спортния празник бяха организирани шест отделни състезания за ученици на възраст от 9 до 19 години от училищата в област Габрово. Най-малките от 3 и 4 клас участваха в щафетни състезания и образователни игри на тема „Здравословно хранене“. Учениците от 5 до 8 клас премериха сили в лекоатлетически крос и състезание по приложно колоездене. Най-големите от 9 до 12 клас се включиха в пешеходна обиколка на обекти, изградени с европейски средства и решаваха забавен тест. Деца от всички възрастови групи имаха възможност да участват и в логическата игра „Знам и мога“. Всички се включиха активно и в инициативата на екипа на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“ като предадоха стара хартия и получиха нови книги.

Събитието се проведе в рамките на общата инициатива на мрежата от 28 информационни центъра в България „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО“. То бе в подкрепа на Европейския ден на здравословното хранене – инициатива на ЕК, която Европейският информационен център „Европа директно“ организира ежегодно на територията на област Габрово. Спортната проява подчерта и важността на кампанията на Българската асоциация „Спорт за всички“, чрез инициираната най-лесно достъпна и естествена физическа активност – ходенето.

ОИЦ – Габрово е част от мрежата от 28 информационни центрове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево „Стъпки по пътя към програмен период 2014 -2020“