От 6 март 2013 година, Областен информационен център – Габрово започна поредица от инициативи, свързани с информирането и запознаването на младежите с възможностите, които им предоставят оперативните програми в България.

През месеците март и април, всяка сряда в часа на класа, ученици от 11 и 12 клас на „Национална Априловска Гимназия“ ще гостуват на ОИЦ - Габрово, за да разберат какви са инициативите, в които могат да се включат, както сега, така и в бъдещи моменти от тяхното развитие като студенти и работещи млади хора.

Днес 11 „Б“ клас на НАГ разгледа библиотеката в центъра и мултитъч устройствата за достъп до интернет. Тук във всеки удобен за тях момент те могат с помоща на екипа да подготвят своята курсова работа, проект или есе по тема, свързана с Европейския съюз. Експертите от ОИЦ увериха младежите в готовността си да съдействат, насочват и подпомагат идеите им, за да станат те реалност.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ - Габрово проведе информационен ден в Севлиево