Информационен ден на тема „Интегрирано планиране и управление на територията. Предизвикателства пред новия програмен период“ проведе на 7 март 2013 г. в гр. Севлиево Областен информационен център - Габрово. Събитието бе насочено практически към кандидатстването по актуалната процедура „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие II" на ОП „Регионално развитие“. Лектор по темата бе  доц. д-р Стелиян Димитров - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и разработчик на  ИПГВР в общините Варна, Гоце Делчев, Карлово, Плевен и Лом.

С теоретичния си и практически опит, той допринесе изключително много за внасянето на яснота по предварителната подготовка на проектното предложение. В своята презентация лекторът обърна внимание на това как трябва да планираме и управляваме регионалното развитие, кои са елементите на „добрия“ план за развитие, как успешно да го разработим и актуализираме,  какви са научените уроци от разработените до момента интегрирани планове. Дадени бяха и доста практически съвети по подготовката на проектното предложение и работата по неговата бъдеща реализация.

Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие засягат пряко живота на териториалните общности, а идентифицираните нужди са основа за трайното подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на градските територии, и пряко определят насочването на средствата по оперативните програми в градовете за новия програмен период 2014-2020 г.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Информационни дни по ОПАК за „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики“