На тържествена церемония в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово на 31 октомври 2012 г. бяха наградени победителите в регионалния кръг на конкурса „Как искам Европейският съюз да промени моя град“. Събитието бе съпътствано с откриването на изложба с най-добрите 66 от постъпилите общо 368 рисунки за участие в конкурса.

Изпъстрената с цвят и детски мечти зала успя да събере както самите участници – деца от всички градове в областта, така и техните родители и учители, които съпреживяха заедно с тях вълнението и емоциите от участието в една истинска изложба. Тя бе открита от заместник-кмета на Община Габрово Нела Рачевиц, която сподели вълнението си да види през призмата на детските очи мечтите за нашите градовете в бъдещето и отговорността на ръководствата на общините да направят поне част от тях реалност.

Пред присъстващите г-жа Рачевиц прочете и някои от желанията на децата, написани на гърба на техните рисунки: да играят на големи площадки сред цветя, люлки и пързалки; да има места за колички на болни деца; да има високо виенско колело, истинска зоологическа градина, карнавал на принцесите и замък за деца, на който да се качват с въздушен балон. В картините се появиха небостъргачи, делфинариуми и градове от бъдещето с летящи коли. Управителят на Областния информационен център – Габрово обеща да изпрати посланията на децата на ръководствата на четирите общини, за да ги имат предвид, когато планират делата си в следващите години. Представено бе и журито, оценило творбите на децата: проф. Иван Кънчев – преподавател по изобразително изкуство  във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Евгени Недев – директор на Художествена галерия „Христо Цокев“, Йорданка Шиякова – художник в Дома на хумора и сатирата, Даниела Василева и Стефан Ганев от Община Габрово.

   

Победителите в конкурса – Симона Енчева на 10 години и Радослав Димков на 12 години, чиито картини заминават за участие в националния кръг на конкурса, получиха своите награди - МР3 плеър, а всички останали участници – грамота, блокче и пастели. Надяваме се с тях те да сътворят нови прекрасни картини, изпълнени с усмивки, цветя и детска радост.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ – Габрово проведе информационна приемна в Дряново