Управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева бе модератор на Деня на диалога между местната и законодателната власт, който се проведе на 24 септември едновременно във всички областни градове на страната по инициатива на Национално сдружение на общините в Република България.

От 1998 г. насам тази вече традиционна среща, откроена като добра практика не само на местно, но и на европейско ниво, дава възможност на представителите на общинските администрации, народните представители, граждани и партньори да потърсят в диалог по-добри решения на актуални проблеми, важни за всички общини. Като ключова тема за тазгодишните дискусии бе отличена „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.”

Акцент в разговорите беше работата по европейски проекти с оглед навременното и успешно приключване на сключените договори за настоящия програмен период и планирането на ангажиментите за следващия. Бе обърнато внимание върху средствата, които трябва да се отделят за съфинансиране и за финансови корекции към сключени към момента договори и бяха направени някои предложения, които ще бъдат внесени в Народно събрание при разглеждането на макрорамката на бюджета за 2013 г.

Обърнато бе внимание и на препоръките на общините към редица законопроекти, свързани с местните финанси и промените в управлението на водния сектор.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ – Габрово се срещна с местните медии