С тези думи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев откри новата учебна година в две училища в Габрово. “Днес е денят на борбата между мрака и светлината, невежеството и грамотността. В едно училище не сградата определя неговия престиж, а неговите учители. Да бъдеш учител е ежедневна отговорност, защото другото води до сбъркване на човешки животи”, каза пред присъстващите министърът и пожела на всички  труд и здраве, които да съпътстват новата учебна година.

  

След официалната тържествена част в Основно училище „Неофит Рилски”, Томислав Дончев преряза лентата на нов компютърен кабинет, изграден със собствени средства на училището. По-късно министърът приветства учениците, учителите и родителите в СОУ „Отец Паисий” и разгледа обновената му сграда. И двете училища са изцяло реновирани по проект “Създаване на съвременна образователна инфраструктура в община Габрово, посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност”, финансиран по ОП “Регионално развитие” 2007-2013. Общата стойност на проекта, който включва общо 14 обекта на образователната инфраструктура, е 7 882 847,76 лв.

    

От столицата на хумора министър Дончев даде старт на национален конкурс за детска рисунка на тема „Как искам Европейският съюз да промени моя град”, който се провежда под негова егида и е насочен към децата на възраст от 6 до 12 години от цялата страна.

Желаещите да участват могат да подават картините си в Областен информационен център – Габрово в сградата на Община Габрово, пл. „Възраждане” 3, в периода 17 септември 2012 г. – 19 октомври 2012 г.

   

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ – Габрово в подкрепа на „Глоб@лни библиотеки”