Областен информационен център (ОИЦ) – Габрово проведе в Трявна информационна среща за представяне на дейността си и възможностите за кандидатстване по открита процедура „Енергийна ефективност и зелена икономика” по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”.

Управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева представи пред присъстващите представители на общинската администрация и бизнеса кратка статистика за изпълнението на оперативните програми. Над 230 млн. лв. е общата стойност на сключените договори по различните оперативни програми за областта, като в процес на изпълнение са договори на стойност близо 207 млн. лв. Община Трявна има 13 сключени договора, като общата им стойност е почти 19 млн. лв., предназначени за изграждане на улици и детски площадки, създаване на нови работни места, инвестиции в бизнеса и в проекти със социална насоченост.

Ваня Пенчева, експерт „Информационно обслужване и услуги” в ОИЦ – Габрово представи основните моменти в процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика” по ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”. Представена беше информация за механизма за изпълнение на процедурата, допустимите бенефициенти, дейности и разходи. Обсъдени бяха конкретни идеи на фирмите, въпроси относно процедурата за възстановяване и верификация на средствата, както и възможностите за получаване на допълнителна информация от експертите на ОИЦ – Габрово за участие в бъдещи схеми по програмата.

В събитието се включиха и представители на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие”, които запознаха присъстващите с актуални възможности по Програмата за развитие на селските райони и отговориха на въпроси, свързани с допустимостта на кандидатите и отделните дейности.

Присъстващите изразиха изключителното си задоволство от полезността на срещата и желание ОИЦ – Габрово да организира повече подобни събития, на които да получат повече информация по отворените процедури.

   

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Екипът на ОИЦ – Габрово се разшири с още един експерт за месец