Адрес: гр. Габрово
кв. Велчевци, ул. Върба № 23
Ръководител: Рена Николова
Телефон: 0882 808 276
E-mail: cnstd@gabrovo.bg

В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция /ЦНСТПЛД/ се предоставят специализирани социални услуги: резидентна грижа, информиране и консултиране. В ЦНСТПЛД се предоставят 24 часови грижи за пълнолетни лица с различни форми на деменция /удостоверена с ТЕЛК/, за преодоляване на социалното изключване, реализиране на права, подобряване на качеството на живот и удовлетворяване на специфични потребности. Капацитетът на услугата е 15 места.
В ЦНСТПЛД работи екип от психолог, социален работник, трудотерапевт, медицински сестри и асистенти.
В социалната услуга има обособена кухня и столова за хранене, като храната се приготвя и доставя от външен изпълнител. Стаите на потребителите са със собствен санитарен възел и във всяка от тях има телевизор. За всяко лице е осигурен необходимия постелен инвентар.
Потребителите на услугата получават подкрепа и съдействие при необходимост от снабдяване с помощни средства и закупуване на лекарства, както и справяне с различни ежедневни дейности. В ЦНСТПЛД се организират и провеждат различни културни събития и мероприятия, честване на лични и национални празници и дейности за осмисляне на свободното време на потребителите.
Лицата желаещи да ползват услугите на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, е необходимо да подадат заявление по образец до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.
За ползването на социалната услуга потребителите заплащат месечна такса, която е в съответствие с Тарифата за таксите за социални услуги, финансирани от републиканския бюджет, приета от Министерски съвет.

Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания Център за настаняване от семеен тип за стари хора