Мога ли да се ваксинирам срещу COVID-19, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит:

1.      Ваксината е опасна.

2.      Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.

3.      Ваксините ще променят ДНК-то ми.

4.      Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

Истина:

1.      Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни.

2.      Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.

3.      Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни.

4.      Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е и преболедувалите инфекцията да бъдат имунизирани.

След като се ваксинирам, трябва ли да продължавам да нося маска и да спазвам физическа дистанция?

Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото е възможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването на хигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит:

1. Ваксините срещу COVID-19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо.

2. Ваксината срещу COVID-19 има сериозни странични ефекти.

3. Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие.

Истина:

1. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до момента ваксини срещу COVID-19.

2.  Не. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.

3. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

  *   иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

  *   аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

  *   антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Ще имам ли имунитет веднага след поставянето на втората доза от ваксината срещу COVID-19?

Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксината обикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещу COVID-19.