В. е алкохоличка, преминала е през всички етапи на заболяването и на възстановяването, в групата АА членува от 2012 г.

1. Вие сте с дългогодишен личен опит в сферата на лечението на алкохолизма и имате задълбочени наблюдения над спецификата на това заболяване. Тъй като поводът за нашия разговор е празникът на жените – Осми март, нека започнем от това – различава ли се алкохолизмът при жените от този при мъжете и по какво?

Здравейте, казвам се В. и съм алкохоличка. Първо искам да поздравя всички жени с празника - бъдете здрави и щастливи! А сега по въпрoса - заболяването е прогресиращо и в двата случая, като при жените се развива много по – бързо. Да, разлика има, но не само между половете, а принципно е индивидуално.Общото нещо е, че алкохолизмът независимо от полове и възраст, води до три варианта: смърт, лудост или трезвеност! Темата е много широка и не може да с обхване цялостно само в няколко реда.

2. С какво се сблъсква една жена, попаднала в капана на алкохолната зависимост? Даваме ли си сметка като общество колко тежка е социалната стигма?

Жената, попаднала в алкохолна зависимост, преминава през всички етапи на болка,страх и безсилие.Много трудно е на алкохолика  в началото да разбере, че това е болест. В повечето случаи ние смятаме, че става дума за морален проблем или липса на воля. Когато установим, че не можем да се справим сами – болестта вече е напреднала и имаме нужда от помощ. Обществото много трудно приема хора като нас. Проблемът има много аспекти. Губим работата си, клишират ни в графа „морално пропаднали“, губим връзки с хора и всеки ни избягва. Това кара алкохоличката още повече да се затвори и да продължи да употребява. Липсата на подкрепа накрая ни кара да изгубим желанието си дори за живот.

 3. Каква е ролята на семейството и близките в борбата за излизане от капана на алкохола?

Безспорно много важна е подкрепата на нашите семейства.Без нея алкохолно зависимата трудно би се справила. Но важният момент в тази ситуация е друг - на първо място самата жена трябва да пожелае да спре. След това тя трябва да потърси помощ от други зависими жени. Накрая идват семейството и близките като опорна точка. Семейството трябва да бъде наясно, че става дума за дълъг процес. Той изисква много търпение и подкрепа. Понякога има провали и възстановяването изглежда спряло. Има литература, която подробно обяснява поведението на пиещия. Трудно е за семейството и околните да разберат случващото се. Често препоръката към близките е да прочетат литература за съзависимостта. Това улеснява ситуацията.

4. Какъв вид професионална помощ и подкрепа може да потърси една жена с проблемна употреба и има ли значение дали ще се обърне към мъж или жена-специалист?

Помощта може да бъде различна. Ако пиещата жена е в тежък и напреднал стадий, се препоръчва болнично лечение или детоксикация. В случаите, когато се обръщаме към психолог, обичайно ни се дават лекарства. За съжаление ние приемаме лекарствата с алкохола и проблемът се задълбочава. Психологът работи върху психическия проблем, но духовно и физически няма как да ни помогне. В повечето случаи се препоръчва жена да работи с жена. Има значение, защото в процеса на работа се споделят лични и интимни детайли, които са по-лесни за споделяне със същия пол.

 5. На територията на община Габрово, за съжаление, няма групи на АА. Най-близко е именно във Велико Търново. Разкажете повече за опита си в АА. Каква подкрепа може да намери една жена с алкохолен проблем при Вас? Как да се свържат с Вас?

Обществото  на АА имат практика за онлайн сбирки. Най - добре работят „живите“ сбирки, но когато няма такава възможност се събираме онлайн. Моето възстановяване започна в стаите на АА. Смело мога да кажа, че те ми спасиха живота. Подкрепата, която намерих там, беше голяма. Не знаех какво да правя, нямах представа какво ме очаква в АА. Имах малко дете, пиех непрекъснато и бях на път да загубя всичко. Не можех да спра и се чувствах отчаяна. Мислех, че това е нещо много срамно и само аз имам този проблем. Когато отидох на първа сбирка през 2012 година, всички ме посрещнаха много мило. Не очаквах да има толкова хора с този проблем. Изказванията, които чух ме трогнаха. Всеки говореше за неща, които аз самата бях преживяла. Никой не ме упрекна или осъди. За първи път се почувствах сред „свои”. Хората бяха ведри и усмихнати. Бяха като мен, но не пиеха. Чух за истории с 10 - 15 годишна трезвост! Предложиха ми да опитам. Моето възстановяване не беше гладко, през годините няколко пъти опитах да пия, но за щастие спирах и започвах отново да се възстановявам. В АА имаме „спонсори” – алкохолици, които не пият от дълго време. Тези хора работят с други от групата и предават собствения си  опит. Минаване 12-стъпкова програма за възстановяване. Тя е основата на нашата програма. Резултатите са повече от добри. Единственото условие за членство в АА е желанието  да се спре алкохола. Бих препоръчала на всички жени да опитат и да не се страхуват! В резултат на тези сбирки и на моите спонсори днес живея нов живот. Проблемите  не са изчезнали, защото съм човек. Основното нещо, което се промени е, че днес аз не пия и не се страхувам! Мога смело да погледна всички в очите, детето ми не се срамува от мен. Започнах да уважавам себе си и околните, виждам, че животът е прекрасен. Помагам на други алкохолички да достигнат до трезвост и това ми носи радост. Ако и вие сте жени като мен, бих Ви помолила да опитате нормалния начин на живот. Не е нужно да минете през всички страдания, които преживях аз, за да започнете. Знайте, че не сте сами в това и моля ви - дайте си  шанс!

За контакт с В.: 0877728420.

 Контакти с групите „АА“:

 “Алкохолиците онлайн”

Сбирки: всеки вторник и четвъртък от 18: 00ч. в Zoom

номер при мащабиране на стая: 771 390 9969

Линк: https://us02web.zoom.us/j/7713909969

***

Група АА “Нов Живот”

Линк: https://discord.gg/8MXUrRq

Сбирки: всеки ден от 19: 00ч.

Телефон: 0889 822 660

***

АА Пшеничево (онлайн)

Сбирки за изучаване на книга Голямата

събота от 21.00 ч.

Skype – p6eni4evo

Телефон: 0899 323 423;

Е-мail: aa-bigbook@abv.bg

***

Група “Само за днес”

Линк: https://join.skype.com/p56jTohqwOEQ

Сбирки: понеделник, четвъртък и петък от 19:00 ч.

Събота от 18:00 ч.

***

Група “12 Стъпки и 12 Традиции”

Skype – “съветник за връзка”

Сбирки: понеделник, сряда и петък, от 19.00

всяка седмица от 20:30

Телефон: 0878 639 184

***

Група: “Има изход”

Skype: imaizhod.aa.sofia

Сбирки: всяка неделя от 14.00 до 15.30 ч.

***

На кафе с Бил и Боб

Сбирки: събота от 16:00 до 17:30

всяка неделя от 13:30 до 14: 50ч.

Телефон: 0886 036 906

Имейл: marianazlatkova70@gmail.com

***

АА Духовно израстване

Сбирки: вторник от 19:00;

неделя от 17:00

Телефон: 0886 036 906

Е-мейл: marianazlatkova70@gmail.com

***

“Нощната сбирка на АА”

скайп: Нощна сбирка

Сбирки: всеки ден от 22.30ч.

събота – от 23.30ч.

***

Нов живот Кърджали

Скайп: oneIive3ede789c0e7bad2e

Телефон: 0887 780 524

 

Контакти на организации и сдружения, работещи в подкрепа на зависимите Демоните в главата на зависимия трябва да бъдат извадени на бял свят без отправяне на обвинения