Предаването ще посветим на едно уникално габровско и изключително вкусно творение. То е единствено и неповторимо, а началото на неговото производство е дадено именно в нашия град.

Разбира се, става дума за габровския шоколад – ПЕСТИЛЪТ!

„Празник на пестила“ ни очаква в „Етър“ на 5, 6 и 7 септември, а специален акцент от събитието е първият Национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“. "Празник на пестила" се организира от 2013 година, като целта му е да запознае широката публика със старата оригинална технология на производство на този натурален продукт. 

И още за пестила – през 2014г. той получи международно признание с включване в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“.

Какво още не знаем за старата технология на производство на пестил, как ще премине събитието и защо само в "Етър" можем да видим жива една съхранена традиция – на тези и още въпроси, отговор ще даде Тихомир Църов, специалист "Връзки с обществеността", Етнографски музей на открито „Етър“.

"Грижа в дома в община Габрово" - услугата продължава - "Часът на Габрово /28.03.2024 г./ Национален пленер по живопис "Боженци" 2020 - "Часът на Габрово" /09.09.2020 г./