„Поздравления за всички вас, които дръзнаха да повдигнат една изключително важна тема, към която точно по време на криза трябва да подходим много сериозно. Вместо да чакаме да се случи нещо, което със сигурност ще се случи след коронавирус пандемията, трябва да мислим и работим иновативно, за да може политиката за енергийна ефективност да бъде инструмент, който местните власти успешно и стабилно ще използват.“

С тези думи кметът на Габрово и председател на Управителния съвет на „ЕкоЕнергия“ Таня Христова се обърна към участниците в ХХII конференция на общинската мрежа под надслов „Климат и енергия: стратегическа рамка, финансови механизми и техническа подкрепа за местните власти“.

Традиционното събитие на организацията тази година се състоя под формата на онлайн семинар, в който се включиха близо 90 представители на общините, бизнеса, институции на централно, регионално и местно ниво.

По думите на Таня Христова, малко преди разрастването на пандемията, на европейско ниво е взето смело решение, които цели да изведе Съюза на сериозно място по отношение на климата. „Вирусът ни показа, че много бързо някои от негативните тенденции могат да се променят. Защото, когато реално живеем в криза и използваме мерките за климат, за чистотата на околната среда, не трябва да мислим стандартно и в центъра на вниманието ни трябва да е човекът!“, каза кметът.

Тя сподели конкретни примери от Габрово, които допринасят за енергийната ефективност и устойчивата околна среда – проектът за екологичен градски транспорт, изграждането на първата пасивна публична сграда – детска градина „Слънце“, обновяването на образователната инфраструктура и на еднофамилните жилищни сгради, предстоящото модернизиране на уличното осветление в града и др.

От горе надолу: изп. директор на „ЕнЕфект“ Драгомир Цанев, председателят на УС на „ЕнЕфект“ Здравко Генчев, изп. директор на АУЕР Ивайло Алексиев, кметът Таня Христова и зам.-министър Жечо Станков

Конференцията акцентира върху ролята и възможностите за общините в енергийния преход, стратегиите за обновяване на сградния фонд и системите за енергиен мениджмънт. Бяха обсъдени перспективите в полза на местните власти в контекста на националния интегриран план за климат и енергия до 2030 г.

Според зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков България си е поставила за цел да постигне 27-процентна енергийна ефективност до 2030 г., като ще трябва да се ангажира и голям дял от частния сектор.

„Очакваме от общините да създадат възможност за всеки един инвеститор, който желае да произвежда възобновяема енергия, максимално бързо да придвижва проекта си – отбеляза Станков. – Насърчаваме общините да започнат да произвеждат енергия, не само да консумират. Целим да бъдат създадени енергийни общности – производител на възобновяема енергия, който няма нужда от нея в момента, да може да я сподели с друг участник на пазара, като за това спомага и улесненото законодателство.“, допълни зам.-министърът.

С презентациите, изнесени по време на събитието на „ЕкоЕнергия“, можете да се запознаете на: http://www.ecoenergy-bg.net/bg/menu2/events/conference…

Община Габрово открива център за енергийна ефективност Таня Христова: „Общинският енергиен мениджмънт ни помага в планирането“