Тема на деня /31.07.2018 г./: Кариерно ориентиране в Габрово

Какъв ще станеш, когато пораснеш? Чували сме този въпрос, задаван към самите нас, когато сме били деца, или пък сега го отправяме към малчуганите. Отговорите пък са повече от различни – от учителка и полицай до програмист, мениджър или пък копирайтър.

Казваме всичко това, защото темата днес е свързана с възможностите, които имаме още преди да сме завършили образованието си да имаме посока към каква професия ще се ориентираме и каква кариера ще градим.

Основаните преди повече от 5 години Центрове за кариерно ориентиране имат за цел именно създаване на интегрирана система за реализация и заетост по придобитата квалификация на завършващите средно образование в съответствие с изискванията на пазара на труда. Тяхна важна задача е да създадат и приложат модел на кариерно ориентиране на ниво училище, както и да подпомогнат с консултации, указания и информация учениците в системата на средното образование.

Как можем да се ориентираме в пазара на труда и какви мечтаят да станат, когато пораснат съвременните деца ще разберете от Пенко Анатасов – ръководител на Център за подкрепа на личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“.

 

Историята на Габровския девически манастир „Св. Благовещение“ - "Часът на Габрово" /25.03.2024 г./ "Часът на Габрово" - Как Габрово вдъхновява младите хора /01.08.2018 г./