Финалът на второто национално издание „Предприемачът като откривател“ и споделените мисли на участниците за неговото провеждане, обучителните модули, създадените приятелства и идеи за бъдещето, накараха организаторите веднага да започнат разговори за продължаване и разширяване на инициативата през следващата година. Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Фондация „Бауерзакс“ – Пловдив си подават ръце за трети път в търсенето и подготовката на най-успешните млади предприемачи. През 2017 г. по инициатива на трите организации бе проведен Национален лагер за предприемачество, а през тази година инициативата бе надградена, като освен издание за младежи от страната бе проведено и международно с участието на деца от България, Беларус, Израел, Полша и Русия.

Участници във вторият Национален предприемачески лагер бяха 22 деца на възраст от 15 до 18 години от Габрово, Велико Търново, Пловдив, Русе и София. В продължение на 8 дни – от 10 до 18 юли 2018 г. те разучаваха тайните на бизнеса, подпомагани от обучени треньори и преподаватели. С личния си пример ги мотивираха успешни млади предприемачи, които гостуваха на място в МАИР „Боженци“, където се проведе лагера. С вдъхновяващ разказ за бъдещето на блокчейн технологията, за създадения стартъп за дигитална идентичност Recheck, за рисковете пред предприемача и за трудностите, които със сигурност съпътстват бизнеса, пред младите хора със страст и ентусиазъм говори Емилиян Енев.

В габровското предприятие „AMK Задвижваща и управляваща техника"- ЕООД участниците се срещнаха лично с управителя Калоян Иванов, който им разказа не само за фирмата и нейното производство, но и за собствения път в следването и постигането на мечтите.

Младите хора имаха възможност да обогатят своите знания в сферата на предприемачеството и възможностите за неговото финансиране със средства от ЕСИФ не само теоретично по време на обученията в зала. Те посетиха на място фирма „Принц“ ООД, където наблюдаваха етапите на производство на различни кожени изделия чрез автоматизирани технологии и ново модерно оборудване, благодарение на реализиран проект за европейско финансиране.

ОИЦ – Габрово е част от мрежата от 28 информационни центрове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

 

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Над 250 участници от цялата страна събра турнирът по стрийтбол в Дряново