Тази събота за Габрово бе обявен Код: Зелено. Дъждът не спря малки и големи ентусиасти и доброволци да се включат в инициативата, организирана от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово, посветена на бъдещето на Европа и младите хора. Събитието се проведе в благоустроения с европейски средства парк „Маркотея“ и отбеляза края на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави участниците и пожела Код: Зелено да сложи началото на поредица от „зелени“ събития в летните почивни дни. В тях габровци да имат възможност да споделят идеи, да се забавляват докато учат и да научават по нещо полезно докато се забавляват, да мислят природосъобразно и да обръщат внимание на здравословни практики и храни, да бъдат смели и да се пробват в нещо ново, за да придобиват нови умения. 

На 7 юли 7 зони с активности приканиха габровци и гостите на града да бъдат в парк „Маркотея“.

В зоната за споделени граждански инициативи „Супа ден“ сложихме началото на кампанията за събиране на пластмасови капачки, а с набавените средства ще се подпомогне Неонатологично отделение на габровската болница. Кметът Таня Христова добави своя дял от събрани капачки, с които подкрепи благотворителната акция.

В „Зелената класна стая“ Областен информационен център - Габрово проведе дискусия за ползите от европейското финансиране и предостави брошури по актуалната процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Заедно с директора на Общинско депо за отпадъци, изградено с безвъзмездната финансова помощ на ОП „Околна среда“, всеки можеше да пусне писмо в бутилка, за да проследим пътя на боклука до сепариращата система и оценим нуждата от разделно събиране на отпадъците.

В зоната „Направи си сам“ най-малките имаха възможност да изявят творческите си умения в работилниците „БръмБър“ и „Златни ръце“, а в „Библиотеката на открито“ любознателни деца и възрастни споделиха читателски опит. В тази зона Центърът за работа с доброволци към Община Габрово представи своята дарителска кауза - „Къщички за книги, книги за къщички“.

В зоната „Танцувай и пей с мен“ младежи от НЧ „Христо Смирненски 1949“ – кв. Русевци показаха и преподаваха умения за начинаещите в хип-хоп танците, а формация „Огнени сенки“ освети смрачилото се небе със силата на огнената стихия и с изразните средства на танца отправи послание за нуждата да пазим природното равновесие.

Спортните любители се насочиха към зона „Здраве“, за да се включат в комбинирана гимнастика с инструктор Жанет Митрева, а някои и да получат своя първи урок по латино танци с клуб „Инкансабле“. Активният начин на живот изисква и правилно здравословно хранене, което беше представено в зона „Вкусно“. Там посетителите се насладиха на вкусни печива от пекарна „Светофара“ и напитки от специално открития павилион „Свеж бар“.

Повече снимки от събитието може да видите в страницата на Областен информационен център - Габрово с адрес: https://www.facebook.com/pg/oic.gabrovo/photos/?tab=album&album_id=2259061674120490

Областен информационен център – Габрово е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Габрово, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Завърши вторият Национален лагер за младежко предприемачество