Идеята за неговото издигане датира от 90-те години на XX в., когато кварталът се разраства и жителите му започват да изпитват нужда и от свой православен дом. Постепенно зад идеята застава Община Габрово, която предоставя терен. Не без значение е и фактът, че отреденият терен се намира в непосредствена близост до училище. По този начин ясно се откроява връзката на образование и религия за възпитанието на младото поколение.

Проектирането на храма стартира малко преди 2000г. Архитектурният проект е дело на арх. Иван Николов. Техническият проект е изработен безвъзмездно от бившия кмет на Габрово инж. Богомил Белчев.

Първата копка е направена през октомври 2010 г., когато Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий поставя основния камък в присъствието на всички габровски свещеници, кмета на Габрово и председателя на Общинския съвет.

През 2016 г. стартираха строителните дейности, като бяха положени основите и изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта.

Със силна кампания по набиране на средства през 2017 г. успяхме да съберем средства за строителния процес до финализирането на покрива, като сега е необходимо  да  наберем дарения за продължаване на довършителните дейности