С връчване на едни от първите сертификати, верифицирани чрез блокчейн технология, с трудна раздяла и обещания за бъдещето, на 23 юли 2017 г. завърши летния лагер „Предприемачът като откривател“. В продължение на повече от седмица 24 позитивни, любознателни и мотивирани за успех ученици от цялата страна се впуснаха в разучаването на бизнеса като приключение, разглеждаха предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст, креативно и творческо мислене. Младите хора имаха възможност да обогатят своите знания в сферата на предприемачеството и възможностите за неговото финансиране със средства от ЕСИФ. В изпълнените с много положителни емоции, нови знания и приятелства дни на лагера, те се срещнаха с успели млади предприемачи, които споделиха своя опит и ги мотивираха да преследват мечтите си.

С вдъхновяващ разказ за бъдещето на блокчейн технологията, за създадения стартъп за дигитална идентичност Recheck, за рисковете пред предприемача и за трудностите, които със сигурност съпътстват бизнеса, пред младите хора със страст и ентусиазъм говори Емилиян Енев.

Участниците посетиха габровското предприятие „Мехатроника“ АД, където научиха за развитието и пазарите на фирмата, изпълнените европейски проекти и новите предизвикателства, които предстоят в разработване на иновации. В изключително мотивираща среща мениджърът международни пазари на фирма ELNA Ltd. инж. Румен Колев разказа за пътя на израстването от малък „гаражен“ бизнес до фирма, уважавана и търсена по света.

В среща с доктора по икономика, основател и главен мениджър на корпорация „Развитие“ Александър Александров, участниците научиха за връзката между бизнеса и благотворителността чрез инициативата „Деца учат деца да правят добри дела“. Чрез нея дружеството осигурява средства от дарители за социално слаби и мотивира младите хора да участват в процеса на тяхното връчване, срещайки ги очи в очи с хората в нужда. Така се стреми да възпита у тях желание да вършат добри дела, обучава ги, инициира и включва в дарителски акции, мотивира ги да правят благотворителност, да привличат и обучават свои връстници - последователи. Първите желаещи да се включат в инициативата връчиха лично осигурено чрез Корпорация „Развитие“ дарение на две млади майки от Габрово, които с присъствието си на събитието накараха младите хора да отворят сетивата си за хората в нужда, необходимостта и удовлетворението от подадената навреме ръка за подкрепа.

Първият по рода си интензивен лагер по предприемаческо мислене, организиран от Община Габрово чрез Областен информационен център – Габрово и фондация „Бауерзакс“ в партньорство с Индъстри Уоч Груп, се проведе от 16 до 24 юли 2017 г. в МАИР „Боженци“.

ОИЦ – Габрово е част от мрежата от 28 информационни центрове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.