Информационна среща с медиите на тема „Какво постигнахме и какво предстои“ проведе ОИЦ – Габрово на 9 януари 2013 г. Управителят на центъра Маринела Събева запозна присъстващите с дейността и постигнатите резултати за 2012 г. – проведени 15 събития с близо 700 присъствали, 250 посещения на място в офиса на ОИЦ – Габрово, отговори на близо 400 въпроса от заинтересовани граждани и фирми. Гости на събитията на центъра през годината бяха доскорошния посланик на Кралство Норвегия в Република България Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, зам.-министър Николай Нанков (МРРБ), зам.-министър Зорница Русинова (МТСП), Кирил Гератлиев – генерален директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, първият секретар на Норвежкото посолство в България г-жа Дагфрид Йортхол и други.

Представена бе информация и за най-често задаваните въпроси и най-актуалните за гражданите процедури по оперативните програми през 2012 година, както и план-график на предстоящите събития и информационни кампании, които ще организира екипът на Центъра през 2013 година. Сред по-мащабните от тях са два двудневни семинара, първият от които на тема „Подобряване на съвместната работа по отразяване на проекти, финансирани от европейските фондове и нов програмен период“  ще се проведе на 25 и 26 януари 3013 г. и е насочен към медии, PR- експерти на общини, проекти и проектни звена на територията на областта. Вторият от семинарите ще се проведе през февруари заедно с „Глобални библиотеки“.  Съвместно с Община Габрово ОИЦ ще проведе „Дни на градското планиране“ през месец април. Те ще обхванат темите за регионалното развитие и градското планиране във всичките им аспекти – приключили успешно проекти по градска среда, интегрирани планове за градско развитие, нов програмен период, общински планове за развитие. Съвместно с Община Севлиево ОИЦ-Габрово ще проведе събитие на тема "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие" за осигуряването на информираност и подкрепа за подготовката на проектното предложение на институцията. Предстоят информационни дни и срещи по всички отворени мерки по оперативни програми, приемна на открито по време на седмицата на Габрово, седмица за популяризиране на ОИЦ в областта, представяне на добри практики по оперативни програми и информация за новия програмен период 2014-2020 г.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ – Габрово организира семинар за подобряване на работата по отразяване на проекти с европейско финансиране