Информационна среща за представяне на дейността си и възможностите за кандидатстване по открита процедура „Енергийна ефективност и зелена икономика” по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика” организира Областен информационен център – Габрово на 11 септември 2012 г. в Дряново.

На срещата присъстваха представители на бизнеса и на общинска администрация от града, както и експерти от Областна дирекция на ДФ „Земеделие” в Габрово, които информираха присъстващите за актуалните възможности и отворени мерки по Програмата за развитие на селските райони.

По време на срещата експертите от ОИЦ - Габрово представиха кратка статистика на реализираните проекти по Оперативните програми. 130 са сключените договори в област Габрово до момента, като общата им стойност е 289 519 913 лв. и по тях работят общо 77 бенефициента. Само за Община Дряново сключените договори са 8 на брой и са на обща стойност 2 075 026 лв. В общината се реализират 5 проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 2 по „Регионално развитите” и 1 по „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

   

По време на представянето на процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика” присъстващите зададоха множество въпроси, свързани с допустимостта за кандидатстване, отделните компоненти на процедурата, допустимите дейности за финансиране и списъка на допустимите материали и оборудване.

Предвид факта, че по тази процедура не се финансират микропредприятия от общини от селските райони, присъстващите се интересуваха кога отново ще бъде отворена мярка, насочена към най-малките фирми по Програмата за развитие на селските райони. Те бяха подробно информирани от експертите от ДФ „Земеделие” за всички отворени мерки и актуални възможности за кандидатстване.

Присъстващите предложиха за в бъдеще да се организират инициативи, свързани с обмен на добри практики и презентации от страна на вече финансирани организации по съответните програми, както и да се провеждат повече срещи с оглед получаването на навременна и актуална информация за съществуващите възможности.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево ОИЦ – Габрово представи дейността си на конференция по предприемачество