Ден на отворените врати на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) организираха съвместно Областен информационен център – Габрово и Министерството на труда и социалната политика. Официални гости на събитието бяха Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас и Зорница Русинова, заместник-министър на МТСП.

  

Площад „Възраждане” в Габрово събра много жители и гости на града, бенефициенти и хора, които пряко са участвали или са се ползвали от услугите на различни схеми, финансирани по програмата. В Област Габрово са реализирани общо 38 проекта по ОПРЧР, по които е осигурено финансиране в размер на почти 3,5 милиона лева.

Личната си история пред присъстващите представи Михаела, която е назначена като стажант по проект „Ново начало – от образование към заетост” в началото на 2012 г. Васил Грънчаров – председател на „Общинско дружество на инвалидите – Габрово” разказа за услугата „домашен помощник”, благодарение на която е осигурена подкрепа и грижа за близо 140 възрастни хора. Своите трогателни думи на благодарност сподели и един от тях - Величка Димитрова, която трудно се движи, но благодарние на проекта е намерила сили да продължи живота си. Представени бяха и част от дейностите на проекта „Успех”, благодарение на който ученици с различни интереси имат възможност да развиват своя талант и да придобиват допълнителни знания, а своите умения демонстрираха децата от две габровски училища.

Всички присъстващи имаха възможност да разгледат и изложбата „Те направиха първата крачка... и успяха”, която в атрактивни пана и фотоси разказва конкретни човешки истории за начина, по който Европейския социален фонд чрез ОПРЧР е променил към по-добро живота на всеки български гражданин, независимо от неговото образование, етническа принадлежност, социален статус или участие на пазара на труда.

  

В един наситен със срещи и емоции Ден на отворените врати, всички имаха възможност да открият поне една история, която е близка до сърцето им или техния начин на живот.

ОИЦ е създаден по проект на Община Габрово № 0060-ОГО-3.3. „Изграждане и функциониране на областен информационен център в Община Габрово”, договор с регистрационен номер BG161PO002-3.3.02-0006-C0001, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Засилен интерес към възможностите за европейско финансиране в Трявна, Дряново и Севлиево Децата от клуб „Социални умения“ посетиха ОИЦ – Габрово