Здравей, уважаеми читателю!

Ние от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационен център към Община Габрово сме служители - работим, за да служим на обществото и на теб, в частност, и го правим със сърце. Сега „дай да пробваме“! В духа на нашата работа, ще направим профилактика на нашите взаимоотношения, за да се избегнат известни недуразумения, които биха възникнали в процеса на нашето общуване. За тази цел, първо ще те въведем в материята и ще изясним ключови понятия, с които ще се срещнеш в този материал. След това ще ти предоставим възможности чрез активни линкове, ако имаш нужда и желаеш да се запознаеш с по-голям обем актуална и достоверна информация, събрана и синтезирана  с много труд от едни други хора, влюбени в работата си – хората, които стоят зад Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта ( https://www.drugsinfo-bg.org/). И така, да започваме, ще говорим за наркотици.

Темата за наркотичните вещества е щекотлива. Често е толкова неприятна и болезнена, че отделният човек или общност несъзнателно я отхвърлят и предпочитат да се правят, че наркотиците не са техен проблем, отказват да се информират и неглижират опасностите. Другата стратегия, да се търси информация по всякакви, разнородни по своето естество канали крие не по-малко рискове. Кое прави последния вариант неприемлив и опасен? Някои от източниците могат да съдържат недостоверни и противоречиви данни и твърдения. От друга страна, в информацията предавана от уста на уста се преплитат верни и неверни факти и митове. Те, от своя страна, пречупени през призмите на собствените светогледи и нагласи на преносителя и на получателя на информацията, допълнително се изкривяват на принципа „развален телефон“. Когато става въпрос за наркотични вещества, изкривената информация често е източник на предпоставки за удобно оправдание на употребяващите и объркване и заблуда на близките и на обществото като цяло.

Сама по себе си, информацията не е панацея. Информацията е знание, чиято цел не е да ни научи как да живеем. Тя просто ни дава достатъчно възможности за избор и здрава основа, върху която да стъпим, за да създаваме живота си и да се справяме с трудностите информирано, а не да вземаме решения в условия на неизвестност или на базата на неверни данни.

Наркотици, дрога, психотропни вещества, алкохол, опиати, весели хапчета и мн. други, имат едно общо наименование и то е психоактивни вещества. Както и да ги наричаме, става въпрос за едно и също – вещества, които тихомълком влизат в живота на човека и имат потенциала да го унищожат, повличайки и други животи след себе си. Една от стратегиите, които дават най-добри шансове за победа, е тази да опознаеш врага (противника). Затова, запознайте се кой е той и как манипулира жертвите си – как може да изглежда; откъде идва; с какво подлъгва, за да го харесват; какво обещава; какво крие и не казва; как да разберем, че е дошъл; как и кой може да ни стане съюзник, за да го победим. На тези и на още много други въпроси, ще откриете голям обем информация, ако последвате линковете в материала. А сега към понятията:

Психоактивни вещества (ПАВ), това са всички вещества и субстанции, които, независимо от начина, по който се приемат от човека, оказват влияние върху централната нервна система (мозъка) и върху нейното функциониране. Става въпрос за цял клас от вещества - легални и нелегални. Нелегалните са обект на строг международен контрол и забрани, а за повечето от легалните неслучайно има законно регламентирано възрастово ограничение. Най-често срещаното наименование, което хората използват за нелегалните ПАВ е наркотици.

Наркотик: В българския език думата е навлязла като съществително име, но всъщност narcotic се използва и като прилагателно и затова като синоним може срещнете словосъчетанието „наркотични вещества“. Наименованието наркотик е дошло от състоянията - анестезия или наркоза (narcosis), които предизвикват като ефект определени субстанции. По принцип, хората наричат наркотик почти всяко нещо, което, според тях, предизвиква зависимост. С други думи, неща, без които човек не може. Например: „Ти си моят наркотик, не мога да живея без теб.“, „Работата е моят наркотик.“, „Кафето е наркотик.“. Парадоксално е, че най-рядко понятието се използва, за да се обозначи алкохола, макар че той е на второ място в класификацията на най-пристрастяващите субстанции.

Анестезия (наркоза): Терминът има старогръцки произход и в буквален превод означава „загуба на чувствителност“. От гледна точка на медицината, става въпрос за загуба на чувствителност към физическа болка. При не мединската употреба на наркотични вещества говорим за стремеж към намаляване на физическа и/или емоционална болка и страдание. На този линк ще разбереш по-добре какво имаме предвид.

Дрога: В тълковния речник е посочено като синоним на наркотик, но също така има значение и като „изсушена билка с лекарствено предназначение или за наркотик“.

За да се избегнат недуразумения, считаме за редно да уточним още едно понятие, което ще срещнете и то е злоупотреба. Злоупотреба, в контекста на материала, се отнася за всяка неумерена и неразумна употреба, която води до съществени вредни последствия.

Толеранс:  състояние на присособяване на организма, при което след многократна употреба на даден наркотик, за да се постигне същият ефект е необходимо да се увеличи дозата.

Абстиненция: среща се и под наименованието абситнентен синдром или синдром на отнемането. Абстиненцията представлява съвкупност от симптоми, изразяващи се с болезнени и неприятни проявления на физически и психически дискомфорт. Симптомите се различават при различните типове зависимост и се проявяват известно време след прекратяване на употребата на наркотици или алкохол. Психоактивното вещество става част от биохимическите процеси, по тази причина когато спре приемът му в организма, състоянието на човека се влошава. Това показва, че тялото се нуждае от нова доза, за да може да продължи да извършва процесите към които е свикнало по време на химическата зависимост. Абстиненцията е един от признаците за зависимост. За зависимостта като заболяване може да прочетет повече ТУК.

Следва продължение в тази статия.

Пътят към ада е постлан с добри намерения... Азбука на наркотиците