Независимо от начина на употреба, веднъж попаднали в кръвообращението, активните съставки на марихуаната се свързват с така наречените канабиноидни  рецептори, които са разположени в различни части на централната и периферната нервна система. Въздействието и ефектите от употребата на марихуана се обясняват със свойствата на двете основни активни съставки: канабидиол (CBD) и тетрахидроканабинол (THC). Силата и начинът на въздействието зависи от съотношението между тези две съставки и от концентрацията им, а те са различни в различните сортове марихуана и в различните продукти от растението. Съставката, която предизвиква наркотичния ефект (напушването) е THC. Той имитира действието на невротрансмитера анандамид и свързването му с рецепторите се явява външен сигнал, на който мозъкът реагира без наличието на органична причина. Всеки сигнал, постъпил в мозъка, променя начина, по който той функционира.  „Вратичките”, през които се вмъква THC, са канабиноидните рецептори. Мозъчните структури, в които тези рецептори имат висока концентрация, са: хипокампусът, хипоталамусът, малкият мозък и базалните ганглии. Това от своя страна обяснява въздействието и някои от типичните ефекти от употребата на марихуана.

  • Една от функциите на хипокампуса е да се грижи за краткосрочната памет и намесата на THC оказва негативно въздействие на тази функция;
  • Хипоталамусът е известен като „емоционалният мозък” и на него са подчинени емоциите, настроението, инстинктите и запаметяването;
  • През хипокампуса THC въздейства индиректно върху системата за възнаграждение на мозъка, отговаряща за реакциите ни към неща, които ни харесват – храна, секс и др.;
  • THC повлиява и координацията чрез въздействието си върху малкия мозък;
  • Базалните ганглии направляват несъзнателните мускулни движения, което е още една причина моторната координация да се влошава под въздействието на марихуана.

 

Възможните  непосредствени ефекти от намесата на марихуаната в работата на мозъка могат да бъдат

  • Повишаване на чувствителността към външни стимули, водещо до усилени усещания за вкус, цвят, звук и пространство, променено чувство за време, промени в усещането за собственото тяло.
  • По-рядко, но е възможно да се появят слаби зрителни, по-често слухови и сетивни халюцинации.
  • Нарушенията в краткосрочната памет са сериозни, водят до разпокъсаност на мислите и изказа и са съпроводени с намалено чувство за самоконтрол, трудности с мисленето и решаването на задачи, затруднена преценка.
  • Понижава се вътреочното налягане в следствие на което кръвоносните съдове в очите се разширяват. Външно това се изразява чрез характерно зачервяване на очите.
  • Често срещан ефект от употребата е засилване на апетита и увеличаване на удоволствието от храненето.
  • Марихуаната има свойството да усилва текущото настроение, но промените в настроението варират за отделните хора и в голяма степен зависят от състоянието, в което са били преди употребата и от социалния контекст. Едни хора споделят, че чувстват ефектна еуфория, други ги отпуска, а някои стават тревожни. По-високи дози могат да доведат до силна тревожност, паника и понякога загуба на съзнание.

 

Много разпространен мит е, че марихуаната не предизвиква зависимост. Това всъщност не е така. Марихуаната предизвиква както психическа, така и физическа зависимост. Това се обяснява с механизма на нейното въздействие върху мозъка и намесата на THC в работата на системата за възнаграждение (сбор от мозъчни структури и невронни пътеки, които са отговорни за всички положителни и приятни емоции, усещания и състояния, които преживяваме – удоволствие, радост, еуфория, сигурност, свързаност, спокойствие, благодарност, болкоуспокояващи ефекти и др.). С течение на времето, колкото по-често се задейства усещането за еуфория чрез употребата на марихуана, толкова по-малко удоволствие получава човекът от останалите приятни преживявания, а това е сериозна предпоставка за развиване на зависимост към нея.

Зависимостта от марихуаната е с много коварно развитие, защото за разлика от някои други наркотични вещества, тя се формира в течение на по-дълъг период от време. При редовна употреба рецепторите се приспособяват и свикват да получават определено количество от веществото. Опитите за спиране са изключително разстройващи за хората, хванати в този капан. Стават раздразнителни, напрегнати, неспокойни, може да се появи безсъние, главоболие, треперене на ръцете и др. Тези неприятни усещания често карат хората да употребят марихуана отново, но желанието не е толкова силно и непреодолимо, както при алкохола, никотина или при някои други видове наркотични вещества.

Около 10% от използващите редовно канабис развиват зависимост към него. Ако човекът е започнал употребата в тийнейджърските си години, този процент може да стигне 17. Ако употребата е всекидневна, зависими стават между 25 и 50% от хората.

И при марихуаната редовната употреба води до развиване на толеранс към нея (необходимост от по-висока доза за постигане на същия ефект). Дори и когато марихуаната е с висока концентрация на THC, ако употребата е ежедневна, тя започва да губи търсения ефект. (Парадоксално е, че пушачите с дългогодишен опит и умерена употреба (!) стават много чувствителни към ефектите на марихуаната. В резултат на това, те нямат нужда от по-голяма доза, а напротив, успяват да си извлекат приятните изживявания от малко количество.)

П.П. Сортовете коноп, в които съдържанието на THC е под една гранична стойност (обикновено около 0,2%), се оценяват като индустриални и следователно от тях не може да се очаква някакъв наркотичен ефект.

Забавен клип по темата:

https://www.youtube.com/watch?v=r2_skiJAHsQ

Източници:

https://www.drugsinfo-bg.org/chesto-zadavani-vaprosi/kak-vliyae-na-mozachnata-struktura-popadnaliyat-v-organizma-thc/ - как влияе на мозъчната структура THC

https://www.obekti.bg/nauka/kak-vsshchnost-deystva-marihuanata-na-tyaloto-i-mozka

https://bg.khanacademy.org/science/biology/human-biology/neuron-nervous-system/a/neurotransmitters-their-receptors - по-любопитните могат да прочетат малко повече за рецепторите и невротрансмитерите

https://bg.khanacademy.org/science/health-and-medicine/mental-health/drug-abuse-and-drug-addictions/v/reward-pathway-in-the-brain?modal=1 – (клип) система за възнаграждение в мозъка

 

Какво е добре да знаем Рискове от употребата на Марихуана