РАЗЛИКА МЕЖДУ УПОТРЕБАТА НА МАРИХУАНА ЗА УДОВОЛСТВИЕ И УПОТРЕБАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ

 

 

  • За медицински цели марихуаната или продукти от нея се използват само от хора, които имат конкретни здравословни проблеми и  търсят конкретно терапевтично въздействие върху конкретна болестна симптоматика. В страните, в които тази употреба е легализирана, канабисовите продукти се предписват от лекар, който е длъжен да дозира съответния препарат и предварително да запознае болния с възможните странични ефекти от предписаното лечение. Продажбата на продуктите също е поставена под строг контрол Това е процес, който е напълно идентичен с предписването на всяко едно лекарствено средство. Употребата чрез пушене е спорна сред медицинските среди заради допълнителните рискове за здравето.

 

  • Когато се употребява марихуана за удоволствие много често се пренебрегват възможните негативни ефекти и обикновено липсва дозираният прием като ограничителен компонент. Употребяващите за удоволствие са хора, които в повечето случаи нямат съответните здравословни проблеми, а знанието за полезните свойства на растението служат основно като оправдание на употребата. Последното е много характерно в страните, в които такава употреба е забранена от закон, а също и за заблуда на родителите, когато става въпрос за употреба от непълнолетни лица.

 

  • Има и една трета група употребяващи. Това са хора, болни от тежки заболявания, на които традиционната медицина понякога не е в състояние да облекчи страданията. Такива хора често са отчаяни и търсят алтернативни варианти за лечение. Обикновено, по една или друга причина, те се снабдяват с канабисови продукти по нелегален начин и използват продуктите при липса на медицински контрол. Това е свързано с много рискове, подобни на горепосочените. С оглед претенциите за обективност на материала, не може да не се спомене, че много от тези хора свидетелстват, че получават облекчение и подобряване на качеството си на живот, но не бива да се изключва и вероятността за плацебо ефект.

 

  • РАЗЛИКА МЕЖДУ МАРИХУАНАТА, КОЯТО СЕ ПРОДАВА ЛЕГАЛНО И ТАЗИ, КОЯТО СЕ ПРОДАВА НА НЕЛЕГАЛНИЯ ПАЗАР

         Според Американския институт по злоупотреба с наркотици (NIDA) легално продаваната и уличната марихуана имат едни и същи характеристики и носят еднакви рискове за здравето. Дали това е така?

  • Марихуаната и продуктите от нея, които се продават легално подлежат на строг контрол. Основна характеристика за тях е, че би следвало да са с гарантирано качество и произход. За легалната марихуана има регламентирани ограничения относно максимално допустимата концентрация на активната съставка THC, която е отговорна за психотропния ефект. Максимално допустимото съдържание на THC варира на различните места и в зависимост от различното предназначение, а в някои държави се допуска единствено и само наличие на канабидиол (CBD). Продуктите, които съдържат само CBD, не са привлекателни за хората, употребяващи за развлечение, защото те не могат да доведат до интоксикация (напушване). В някои от държавите, в които марихуаната е легализирана за развлечение, няма ограничение за процентното съдържание на THC, но там има строг регламент и високи изисквания, които са поставени на легалните производители, разпространителите и търговците.

 

  • Докато през 70-те, 80-те години нелегалната марихуаната е съдържала около 3% THC, то в днешно време има данни, че сред конфискуваните проби трева има такива със съдържание на съставката  32% и повече. Това е изключително тревожно и опасно, защото въздействието върху организма е в пъти по-силно от преди и многократно увеличава рисковете от негативни ефекти. Нелегалната марихуана, за разлика от легалната, обикновено е с неизвестен произход. Много често при отглеждането й се използват различни химикали. Друга практика, която съществува на нелегалния пазар, е пръскането и „обогатяването“ на марихуаната с други видове наркотични вещества – нови психоактивни вещества, хероин, амфетамин, кетамин, бензодиазепини и други лекарствени препарати. Това е т.нар. „друсана трева“. Употребата на такава марихуана е изключително опасна, защото ефектите от употребата й обикновено са непридвидими и много често, в зависимост от допълнителната съставка, може да се стигне до развиване на моментални остри психотични състояния и дори смърт.

 

Повече подробности, свързани с рисковете от високите нива на THC, на следния линк :

 

Повече информация за опасностите, които крият синтетичните канабиноиди, може да прочетете, ако последвате тези линкове:

 

 

Какво е добре да знаем Механизъм на въздействие на марихуаната. Ефекти, зависимост, толеранс.